Aborttien väheneminen pysähtynyt | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aborttien väheneminen pysähtynyt

Abortit ovat yleisimpiä maissa, joissa toimenpide on laiton, osoittaa tuore tutkimus.

Kehitys aborttien määrän vähenemisessä on viime vuosina pysähtynyt, käy ilmi Maailman terveysjärjestön WHO:n ja lisääntymisterveyttä tutkivan Guttmacher Instituten tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan vuosina kun vuonna 1995 aborttiin päätyi 35 naista tuhannesta synnytysikäisestä, vuonna 2003 luku oli enää 29. Sen jälkeen väheneminen on jäänyt 28:aan. Tutkijoiden mukaan trendi on pysyvä, ellei perhesuunnittelupalveluihin investoida enemmän.

Abortit ovat vakava uhka naisten terveydelle, sillä lähes puolet maailman aborteista tehdään vaarallisissa olosuhteissa, useimmiten kehitysmaissa, tutkijat sanovat. Niiden osuus maailman äitiyskuolemista on noin 13 prosenttia. Joka vuosi noin 8,5 miljoonaa kehitysmaiden naista tarvitsee hoitoa abortin komplikaatioiden vuoksi, raportissa todetaan.

Aborttiin liittymät kuolemat ja vammat olisivat raportin mukaan täysin ehkäistävissä. Usein niistä kärsivät köyhimmät naiset, joiden on vaikeinta saada perhesuunnittelupalveluita ja hoitoa.

Tutkimuksen mukaan abortin tiukka rajoittaminen ei vähennä toimenpiteen suosiota. Esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa aborttiin päätyy 32 naista tuhannesta, vaikka laki rajoittaa aborttia tiukasti. Sallivassa Euroopassa taas luku on 12.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia