Abunimah: Kahden valtion malli ei toimi Israelissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Abunimah: Kahden valtion malli ei toimi Israelissa

Electronic Intifada -uutissivuston perustaja uskoo Palestiinan ja Israelin konfliktin ratkaisemisen kahdella valtiolla johtavan vain uusiin palestiinalaisten pakkosiirtoihin.

Palestiina-Israel -konfliktin ratkaiseminen kahden valtion mallilla johtaisi vain uusiin palestiinalaisten pakkosiirtoihin, sanoi Suomessa viime viikolla vieraillut Ali Abunimah, toimittaja ja yksi Electronic Intifada -verkkouutispalvelun perustajista.

"Ongelma on se, että nykyisin malli ei tarkoita kahta valtiota, jossa kaikki olisivat tasa-arvoisia", Abunimah selittää.

Abunimahin mukaan Israelin poliittinen johto ajaa valtion juutalaisuutta - toisin kuin Suomessa, jossa perustuslaki takaa kaikille yhtäläiset oikeudet. Kahden valtion malli tarkoittaisi näin kahta etnistä valtiota, joista toinen on Israelin juutalainen valtio, jonka alueelle jäävillä ei-juutalaisilla kansalaisilla ei ole tasavertaisia oikeuksia.

"Netanjahu teki tämän selväksi puheessaan YK:lle, kun hän sanoi, ettei Israel tahdo hallita palestiinalaisia, eikä hän tahdo heidän olevan Israelin kansalaisia. Mitä tämä tarkoittaa 1,5 miljoonalle palestiinalaiselle Israelin kansalaiselle?"

Hän painottaa syrjinnän ja alueen "juutalaistamisen" olevan jo nyt todellisuutta. Muun muassa kaavoituspolitiikka ja häädöt ajavat ihmisiä Länsirannalla ja Negevissä kodeistaan. Abunimah pelkää, että tilanne vain pahenisi valtion perustamisen myötä. "Seuraava askel olisi palestiinalaisten karkotus Israelista, ja se olisi alkusoittoa uusille etnisille puhdistuksille."

"Me emme voi jatkaa tätä kuollutta neuvottelufarssia", Abunimah sanoo. Hän vertaa palestiinalaisten asemaa rauhanneuvotteluissa kahden ihmisen pullanjakoon. "Yritäpä keskustella siitä, miten jakaa pulla, kun toinen syö sitä."

Boikotilla hinta epätasa-arvolle

Abunimahista pelkkä rauhanomainen mielenosoittaminen ei tilannetta muuta. Hän pitääkin boikottia mahdollisuutena painostaa Israel tottelemaan kansainvälistä lakia, ja ajaa ihmisiä osallistumaan palestiinalaisten kansalaisjärjestöjen vuonna 2005 aloittamaan niin sanottuun BDS-liikkeeseen.

"Boikotti, disinvestointi ja sanktiot" -liikkeen tavoitteina on lopettaa vuoden 1967 jälkeen vallattujen arabialueiden valloitus, saada palestiinalaisille kansalaisille juutalaisten kanssa tasa-arvoiset oikeudet ja antaa pakolaisille täydet oikeudet palata kotimailleen.

Tarkoituksena on saada mahdollisimman moni toimija boikotoimaan tuotteita ja lopettamaan investoinnit, jotka tukevat Israelia ja sen politiikkaa. Aiemmin tänä vuonna maan parlametti hyväksyi lain, joka teki miehitystä vastustavien boikottien ajamisesta laitonta.

Boikottiin liittyen Abunimah muun muassa kiittää Suomen ICAHD:in työtä Suomen ja Israelin välisen asekaupan lopettamiseksi, ja huomauttaa myös Helsingin seutuliikenteessä toimivan ranskalaisen Veolian olevan boikotoitavien listalla.

"Niin kauan kuin nykyinen status quo ei maksa mitään Israelille, sillä ei ole mitään syytä muuttaa tilannetta."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia