Afganistanin hallitus luopuu aikeistaan palauttaa kivitysrangaistus | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afganistanin hallitus luopuu aikeistaan palauttaa kivitysrangaistus

Ihmisoikeusjärjestön julkistama tieto lakiluonnoksesta herätti kansainvälistä painostusta lakimuutoksen hylkäämiseksi.

Afganistanin presidentti Hamid Karzai ilmoitti eilen, että maan hallitus on hylännyt oikeusministeriön työryhmän ehdotuksen palauttaa kivitysrangaistus maan lainsäädäntöön. Ilmoitusta edelsi Iso-Britannian hallituksen vetoomus lakimuutoksen estämiseksi, Guardian-lehti raportoi.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) julkisti alkuviikosta tiedon, että rikoslainuudistusta suunnitteleva työryhmän ehdottaa piiskaamisen ja julkisten kivitysten ottamista käyttöön rangaistuksina aviorikoksista. Kivitysrangaistus oli aiemmin käytössä Afganistanissa Taliban-hallinnon aikana vuosina 1996–2001.

HRW on tyytyväinen lakimuutoksen torppaamiseen, mutta pitää jo muutosehdotuksen laatimista merkkinä ihmisoikeuksien ja erityisesti naisten oikeuksien heikosta tilasta Afganistissa.

"Se on vain jatkoa viimeisen puolen vuoden aikana tehdyille yrityksille heikentää naisten asemaa, joista monet ovat onnistuneetkin. Kansainvälisten lahjoittajien on aika herätä ja ymmärtää, että jos Afganistanin hallitusta ei jatkuvasti painosteta naisten oikeuksien toteutumiseksi, naisten oikeudet eivät toteudu", HRW:n Afganistanin tutkija Heather Barr toteaa.

Afganistanin hallitus on vakuuttanut turvaavansa ihmisoikeudet ja naisten oikeudet Afganistanissa, mutta sen käytännön toimenpiteitä oikeuksien toteutumiseksi on toistuvasti kritisoitu kansainvälisen yhteisön taholta. Ihmisoikeuksien toteutuminen on myös kytketty osaksi Afganistanille viime vuonna luvattua lähes 12 miljardin euron kehitystukea.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia