Afganistanin hallitus torpannut avun Kabulin pakolaisleireille

21.03.2012

 

(Kuva: Tracy Hunter / cc 2.0)(Kuva: Tracy Hunter / cc 2.0)Puoli miljoonaa afgaania on on joutunut jättämään kotinsa maan rajusti heikentyneen turvallisuustilanteen takia ja määrä lisääntyy 400:lla joka päivä, arvioi Amnesty International uudessa raportissaan. Yksin Kabulissa on arviolta 35 000 maansisäistä pakolaista, jotka asuvat 30 slummialueella kaupungin ympärillä.

Slummien asukkaat kärsivät ruokapulasta ja kurjista elinolosuhteista etenkin talvella. Amnestyn haastattelemat pakolaiset ovat myös kertoneet myös kapinallisryhmien väkivallasta, sekä kansainvälisen ISAF-operaation ilmahyökkäysten aiheuttamista vahingoista.

Huolestuttavaa on kuitenkin, että pakolaiset kärsivät ongelmista, joiden hoitamiseen Afganistaninkin hallituksella olisi resursseja, moittii Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Päivi Mattila.

"Afganistanin hallitus suhtautuu tilanteeseen välinpitämättömästi tai suoranaisesti estää avustusjärjestöjen avun perillepääsyn. Viranomaiset esittävät, että nämä ihmiset ovat kaupungeissa vain väliaikaisesti. Käynnissä on järkyttävä humanitaarinen ja ihmisoikeuskriisi, josta ei juuri tiedetä", sanoo Mattila.

Viimeksi helmikuun lopulla raportoitiin useiden kymmenien pakolaisten kuolleen vuosikymmenen kovimpien pakkasten koetellessa maata.

Amnesty vaatii viranomaisia noudattamaan velvollisuuksiaan Afganilaisten pakolaisten oikeuksien turvaamisessa, muun muassa pakkohäätöjen estämisen, lapsien koulutuksen, ja henkilökorttien jakamisen kautta.