Afganistanin kouluissa vaietaan lähimenneisyydestä

02.05.2012

 

School children, Afghanistan: Positiivisista tapahtumista viimeisten 40 vuoden aikana kirjoitetaan, mutta negatiivisia, ahdistavia tai ärsyttäviä tapahtumia on pyritty välttämään. (Kuva: ISAF Public Affairs / cc 2.0)School children, Afghanistan: Positiivisista tapahtumista viimeisten 40 vuoden aikana kirjoitetaan, mutta negatiivisia, ahdistavia tai ärsyttäviä tapahtumia on pyritty välttämään. (Kuva: ISAF Public Affairs / cc 2.0)Afganistanin opetusministeriö on päättänyt käsitellä maan viimeisen neljän vuosikymmenen monimutkaista sotien historiaa yksinkertaisesti jättämällä koko ajanjakson pois uusista kouluille tarkoitetuista oppikirjoista.

Virkamiehet esittävät, että maan koulutusjärjestelmän opetussuunnitelman tulee edistää tietoisuutta yhteisestä kansallisesta identiteetistä sekä opettaa Afganistanin historiaa pahentamatta etnisten ja poliittisten ryhmien välistä kiistelyä.

Sivuutettujen tapahtumien joukossa ovat muun muassa vuosien 1973 ja 1978 vallankaappaukset, Neuvostoliiton hyökkäystä seurannut hallituksen ja mujahideen-sissien välinen sota 1980-luvulla, 1990-luvulla käyty islamistien sisällissota, talebanien valtakausi, vuoden 2001 Yhdysvaltojen johtama hyökkäys ja sitä seurannut vuosikymmenen konflikti.

Historioitsijat, oppositioryhmät ja konfliktien uhrien sukulaiset syyttävät ministeriötä historian vääristämisestä, sekä takavuosien verenvuodatuksen suurimpien syypäiden suojelemisesta, nyt kun osa heistä on siirtynyt johtotehtäviin.

Coalition for Change ja Hope -ryhmän tiedottaja Fazel Sancharaki varoittaa hallituksen laiminlyöntien seurauksista.

"Afganistanin nyky-sukupolvet tulevat erkaantumaan menneestä, mikä tarkoittaa että tulevat sukupolvet tulevat ajattelemaan että Afganistanissa ei edes ollut hallitusta näiden neljän vuosikymmenen ajan, ja ettei mitään myönteistä saati kielteistä kehitystä sinä aikana tapahtunut."