Afganistanin sairaalaisku mahdollisesti sotarikos | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afganistanin sairaalaisku mahdollisesti sotarikos

Edes talebanien piileskely sairaalassa ei olisi todennäköisesti oikeuttanut iskua.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö (MSF) pitää Afganistanin Kunduzissa sijaitsevan sairaalansa pommitusta sotarikoksena. Myös YK:n ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan isku saattoi rikkoa sodankäynnin lakeja.

12 MSF:n henkilökunnan jäsentä sekä kymmenen potilasta kuoli varhain lauantaina ilmapommituksessa järjestön ylläpitämään sairaalaan Afganistanin Kunduzissa. Tapahtumien tarkkaa kulkua ei tiedetä, mutta Yhdysvallat on kertonut joukkojensa tehneen ilmaiskuja alueella samoihin aikoihin. Kunduzissa on käyty viime päivinä taisteluita talebantaistelijoiden sekä kansainvälisten ja afganistanilaisten joukkojen välillä.

MSF:n mukaan se oli ilmoittanut ennen iskua koordinaattinsa joukoille. Lisäksi se ilmoitti olevansa vaarassa iskujen alettua, mutta siitä huolimatta iskut jatkuivat puoli tuntia ilmoituksen jälkeen.

Medialähteiden mukaan Afganistanin viranomaiset ovat sanoneet, että talebanit olisivat olleet sairaalan alueella. MSF on kiistänyt väitteen.

"Nämä lausunnot viittaavat siihen, että Afganistanin ja Yhdysvaltain joukot, jotka tekevät yhteistyötä, päättivät hävittää maan tasalle täysin toimivan sairaalan, jossa oli yli 180 henkilökunnan jäsentä ja potilasta, koska he väittävät, että talebanien jäseniä oli paikalla. Tämä tarkoittaa sotarikoksen myöntämistä. Se on täysin ristiriidassa Yhdysvaltain alkuperäisten yritysten kanssa minimoida hyökkäys 'vahingoksi'", sanoi järjestön johtaja Christopher Stokes eilen.

Myös YK:n ihmisoikeusvaltuutetun Zeid Ra'an Al Husseinin mukaan kyseessä saattaa olla sotarikos. Hussein ja myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vaativat tapauksen tutkintaa.

"Kansainvälisillä ja Afganistanin joukoilla on velvollisuus kunnioittaa ja suojella siviilejä aina, ja terveyskeskukset ja henkilökunta ovat erityissuojelun kohteena. Nämä velvoitteet pätevät riippumatta sijainnista ja siitä, kenen ilmavoimat ovat mukana", Hussein sanoi lausunnossaan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch muistuttaa, että vaikka talebaneja olisikin ollut sairaalassa, pommitus olisi todennäköisesti silti ollut kansainvälisten sodankäynnin sääntöjen mukaan laiton, koska sairaalassa oli suuri määrä siviilejä. Lisäksi ennen pommitusta olisi pitänyt joka tapauksessa antaa varoitus.

Yhdysvallat on luvannut tutkia iskun. MSF:n mukaan se ei riitä, vaan tarvitaan kansainvälinen ja läpinäkyvä tutkimus.

"Pelkkään konfliktin osapuolen sisäiseen tutkintaan nojaaminen olisi täysin riittämätöntä", Stokes totesi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia