Afganistanissa historialliset vaalit väkivallan varjossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afganistanissa historialliset vaalit väkivallan varjossa

Jopa 60 prosenttia 12 miljoonasta äänioikeutetuista lähti vaaliuurnille.

Afganistanin historialliset presidentinvaalit viikonloppuna sujuivat talibanien uhkailusta ja hyökkäyksistä huolimatta odotettua rauhallisemmin, raportoivat tiedotusvälineet. 12 miljoonasta äänioikeutetusta uurnilla kerrotaan käyneen jopa 60 prosenttia.

Vaaleja, joissa afganistanilaiset valitsivat seuraajaa kahdeksan ehdokkaan joukosta maata 12 vuoden ajan hallinneelle Hamid Karzaille, turvasi 350 000 poliisia ja sotilasta. Talibanien 700:sta raportoidusta hyökkäyksestä huolimatta hallituksen pelot laajamittaisista hyökkäyksistä suuriin kaupunkeihin eivät toteutuneet.

YK:n Afganistanin erityisedustaja ja avustustehtävän UNAMAn johtaja Ján Kubiš pitää maan yhtenäisen ja vakaan tulevaisuuden kannalta merkittävänä, että afganistanilaiset saapuivat äänestämään sankoin joukoin turvallisuusuhista ja äänestyspäivän huonosta säästä huolimatta.

"Afganistanilaiset halusivat määrätä maan tulevaisuudesta poliittisin keinoin ja päättäväisesti hylkäsivät rauhan ja demokratian viholliset", Kubiš toteaa UNAMAn tiedotteessa.

Vaaleja on pidetty onnistuneina myös sen suhteen, että vaalipetoksia kerrotaan havaitun vähemmän kuin 2009 presidentinvaaleissa. Vaalien on odotettu menevän toiselle kierrokselle, mutta varsinaisen vaalituloksen varmistamisessa kestää vielä kaksi viikkoa, sillä äänestyspaikkoja oli yli 20 000 ja joissain tapauksissa erittäin hankalien kulkuyhteyksien päässä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia