Afrikan sarvesta paetaan Jemenin kriisin keskelle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikan sarvesta paetaan Jemenin kriisin keskelle

Siirtolaiset ja pakolaiset saapuvat kurjiin oloihin, sillä jemeniläisistä yli 80 prosenttia tarvitsee humanitaarista apua.

Jemeniin on saapunut Afrikan sarven maista tänä vuonna lähes 106 000 ihmistä siirtolaista, turvapaikanhakijaa ja pakolaista. Määrä on 14 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. Järjestö on aloittanut tiedotuskampanjan varoittaakseen Jemeniin lähteviä, sillä matka on vaarallinen, tulijat joutuvat herkästi ihmiskaupan tai muun riiston kohteeksi ja lisäksi saapuvat sisällissodan keskelle.

"Monia ylittäjiä on huijattu tai heille on kerrottu väärää tietoa Jemenin konfliktista. He saattavat toivoa myös pääsevänsä Persianlahden maihin sen sijaan, että he jäisivät köyhyyteen tai vainon ja turvattomuuden keskelle kotiin", kertoi UNHCR:n edustaja William Spindler järjestön tiedotustilaisuudessa.

Jemeniin saapuvat ovat kotoisin pääosin Etiopiasta ja Somaliasta ja he saapuvat maahan Adeninlahden kautta. Siirtolaiset ja turvapaikanhakijat ovat kuitenkin erityisen suuressa vaarassa, sillä maassa toimii ihmiskauppa- ja kiristysverkostoja, joiden kohteena ovat nimenomaan siirtolaiset. UNHCR kertoo saaneensa tietoja sieppauksista, kiristyksestä, kidutuksesta ja pakkotyöstä. Etenkin naiset ja lapset ovat vaarassa joutua ihmiskaupan ja seksuaalisen väkivallan uhreiksi.

Jemen on Lähi-idän köyhin maa, ja sen humanitaarinen kriisi on pahentunut dramaattisesti sen jälkeen, kun Saudi-Arabia alkoi maaliskuussa 2015 pommittaa maan shiialaisia huthikapinallisia.

Jopa noin 80 prosenttia ihmisistä tarvitsee humanitaarista apua ja yli kaksi miljoonaa on paennut kodistaan. UNHCR kertoo, että hädästä huolimatta se on saanut kasaan vain 44 prosenttia Jemenin ja sen naapurimaiden auttamiseksi tarvitsemastaan rahoituksesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia