Afrikka kurkottaa valoon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikka kurkottaa valoon

Mantereen talous kasvaa lupaavasti ja väestönkasvua hillitään naisten oikeuksia parantamalla, kirjoittaa Jacey Fortin.

(IPS) -- Bosenaksi esittäytyvä 25-vuotias nainen istuu vauva sylissään kadulla Etiopian pääkaupungissa. Hän koettaa elättää kaksi lastaan kerjäämällä, mutta saalis jää reiluun euroon päivässä.

Bosena muutti maalta kaupunkiin voidakseen turvata lapsilleen kunnollisen koulutuksen. "Mutta ellen saa riittävästi rahaa, en pysty lähettämään heitä kouluun", hän huokaa.

Kulman takana sijaitsevassa YK-rakennuksessa pohditaan samoja ongelmia koko Afrikan mitassa.

Afrikan asukasluku on kasvanut vuosittain noin 21 miljoonalla sen jälkeen, kun YK:n ensimmäinen väestö- ja kehityskokous pidettiin Kairossa 1994, ja saavuttaa pian 1,2 miljardia. YK:n ennusteen mukaan väkimäärä saattaa vielä kolminkertaistua tällä vuosisadalla.

Väestönkasvu vaikeuttaa Afrikan kamppailua köyhyyden ja alikehityksen kanssa. Valoa tunneliin tuo kuitenkin talouskasvu, joka on nyt maailman kärkipäätä.

Kasvu antaa toivoa

Kansanvälinen valuuttarahasto IMF arvioi, että Saharan eteläpuolisen Afrikan talouskasvu voi yltää ensi vuonna 6,1 prosenttiin, kun koko maailman keskiarvo jäisi 4 prosenttiin.

Yritystoiminta vilkastuu monissa Afrikan kaupungeissa, mikä kiihdyttää maailman nopeinta kaupungistumista. Vuonna 1950 afrikkalaisista asui kaupungeissa vain 14 prosenttia, mutta 2011 jo 40 prosenttia.

Jos suotuisa talouskehitys jatkuu, väestönkasvu on Afrikalle pikemminkin etu kuin haitta. Yli 70 prosenttia asukkaista on alle 30-vuotiaita, mikä voi nostaa tuottavuutta merkittävästi, Maailmanpankin Afrikan alueen johtava terveystaloustieteilijä Abdo Yazbeck sanoo.

Talouden kasvu imaisee väestön nuorisopullistuman, mistä seuraa lisää tuloja, veroja ja köyhyyden vähenemistä, Yazbeck povaa.

Hän patistaa luomaan toimivan pankkijärjestelmän, jotta ihmiset voivat tallettaa säästönsä ja ne saadaan sijoituskäyttöön.

Kyse ihmisoikeuksista

Korkea syntyvyys on kuitenkin iso haaste kestävälle kehitykselle, YK:n väestörahaston Unfpan varapääjohtaja Anne-Birgitte Albrectsen myöntää.

Hänen mukaansa toimiva tapa lähestyä ongelmaa on ihmisoikeusnäkökulma, pelkkä puhe syntyvyydensäännöstelystä ei tepsi.

Unfpa on ponnistellut 20 vuotta edistääkseen naisten oikeuksia perhesuunnittelun ja sukupuolivalistuksen avulla sekä ehkäisemällä äitiyskuolleisuutta ja lapsiavioliittoja.

Tekemistä riittää yhä. Unfpa arvioi, että Saharan eteläpuolisen Afrikan teinitytöistä 29 prosenttia on aviossa ja 2,2 miljoonaa alaikäistä tyttöä tulee vuosittain vahingossa raskaaksi. Maailman terveysjärjestö WHO kertoo, että Afrikassa yli kuusi miljoonaa naista hankkii vuosittain turvattoman ja joskus tappavan abortin.

Afrikka edistyy

Kaupungistuminen, lapsiluku, köyhyys ja koulutus olivat vuonna 1994 Kairossa pidetyn YK:n väestö- ja kehityskokouksen avainteemoja. Nyt tarkastellaan silloin laaditun toimintaohjelman toteutumista ja pohditaan, miten edetä vuoden 2014 jälkeen.

YK:n väestörahasto Unfpa on listannut Afrikan saavutuksia:

Äitiyskuolleisuus on alentunut Afrikassa 41 prosenttia, ja 10 000 yhteisöä Länsi- ja Itä-Afrikassa on päättänyt lopettaa naisten sukuelinten silpomisen.

Perheväkivallan uhreille on perustettu lukuisia turvakoteja eri puolille Afrikkaa. Monet vaikutusvaltaiset miehet ovat ryhtyneet puhumaan naisten aseman parantamisen puolesta havaittuaan, että siitä hyötyy koko perhe.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia