Ainakin 20 kuoli Egyptin mielenosoituksissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ainakin 20 kuoli Egyptin mielenosoituksissa

Vallankumouksen neljäs vuosipäivä oli verinen.

Ainakin 20 ihmistä kuoli Egyptissä viime viikonloppuna, kun maassa järjestettiin protesteja vuoden 2011 vallankumouksen neljäntenä vuosipäivänä. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan kuolleita on ainakin 20.

"Neljä vuotta Egyptin vallankumouksen jälkeen poliisi tappaa yhä säännöllisesti mielenosoittajia. Samaan aikaan kun presidentti Sisi oli Davosissa kiillottamassa kansainvälistä imagoaan, hänen turvallisuusjoukkonsa käyttivät rutiininomaisesti väkivaltaa rauhanomaisiin mielenosoituksiin osallistuvia egyptiläisiä kohtaan", kritisoi järjestön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Sarah Leah Whitson.

Brittilehti Guardianin mukaan poliisia on syytetty useiden mielenosoittajien ampumisesta Kairon lähiöissä, joissa järjestetään usein islamistisia protesteja. Sunnuntai-iltaan mennessä ainakin 45 ihmistä oli haavoittunut. Myös kaksi poliisia on kuollut.

Kaksi mielenosoittajista ammuttiin jo ennen virallista vuosipäivää, joka oli sunnuntai. Naispuolisen mielenosoittajan Shaimaa Al-Shabbaghin kuolema on kirvoittanut kritiikkiä, jopa maan valtamedialta, joka muuten on kannattanut vastarinnan tukahduttamista, Guardian kertoo. Poliisin uskotaan ampuneen Al-Shabbaghin.

Egyptiläiset syrjäyttivät pitkään hallinneen presidenttinsä Hosni Mubarakin tammikuussa 2011, mutta maan armeija otti vallan kesällä 2013. Sen jälkeen ihmisoikeustilanne on heikentynyt radikaalisti. Mediaa sensuroidaan, toisinajattelijoita pidätetään ja muun muassa oikeutta osoittaa mieltä on rajoitettu. HRW:n mukaan yhteensä yli tuhat protestoijaa on tapettu viimeisten puolentoista vuoden aikana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia