Aliravitsemus näivettää lapsia ja taloutta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aliravitsemus näivettää lapsia ja taloutta

Vauvana saatu kehno ravinto heikentää oppimiskykyä ja tuloja, kirjoittaa Jim Lobe.

(IPS) -- Aliravitsemus aiheuttaa lapsille vakavia terveysongelmia, joiden vuoksi maailmantalous menettää vuosittain miljardien edestä tuottavaa työtä, Pelastakaa lapset -järjestö raportoi.

Joka neljäs maailmaan syntyvä lapsi kärsii kroonisesta aliravitsemuksesta. Siksi hän oppii keskimääräistä heikommin lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan.

Aikuisena hänen tulonsa jäävät viidenneksen keskitasoa alemmas ja jarruttavat kyseisen maan talouskasvua, neljässä maassa tehty seurantatutkimus paljastaa.

Raportin mukaan lasten aliravitsemuksesta aiheutuu maailmantaloudelle vuotuinen 96 miljardin euron menetys siihen asti, kun nykypäivän lapset tulevat työikään vuonna 2030.

Tärkeät tuhat päivää

"Varhaisvuosien heikko ravinto kriisiyttää luku- ja laskutaidon kehitysmaissa. Lisäksi se vaikeuttaa lapsikuolleisuuden vähentämistä", Pelastakaa lapset -järjestön puheenjohtaja Carolyn Miles sanoo.

Lasten oppimiskyky ja myöhempi toimeentulo paranisivat roimasti, jos he saisivat kunnon ravintoa tuhannen päivän jaksolla raskauden alusta toiseen syntymäpäivään, hän tähdentää.

YK:n viime vuoden tilastojen mukaan Etelä-Aasiassa lähes puolet ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 39 prosenttia alle viisivuotiaista on lyhytkasvuisia heikon ruoan vuoksi.

Intiassa ikäisekseen pienikokoisia lapsia on 60 miljoonaa ja Nigeriassa 11 miljoonaa.

Kumoaa saavutukset

Raportti varoittaa, että aliravitsemus vaarantaa viime vuosikymmeninä saavutetun lapsikuolleisuuden vähenemisen ja koulutuksen paranemisen.

Vuonna 1990 maailmassa kuoli 12 miljoonaa alle viisivuotiasta, mutta 2011 määrä painui alle 7 miljoonan. Aliravitsemus vie hengen 2,3 miljoonalta lapselta.

Vaikka peruskoululaisten joukko on kasvanut 2000-luvulla 32 prosenttia, monen oppimistulokset jäävät surkeiksi.

Pelastakaa lapset kartoitti aliravitsemuksen vaikutusta oppimiseen. Etiopiassa, Intiassa, Perussa ja Vietnamissa seurattiin 3 000 lapsen kehitystä lähes 20 vuotta.

Selvät erot

Ilmeni, että kehno ravinto sikiön ja vauvan ensimmäisen tuhannen elinpäivän aikana aiheuttaa lapsille huomattavia oppimisvaikeuksia hyvin ravittuihin verrattuna.

Kahdeksanvuotiaina heillä on liki viidenneksen heikompi kyky lukea ja 12 prosenttia heikompi kyky kirjoittaa yksinkertaisia lauseita. Matematiikassa tulokset jäävät 7 prosenttia huonommiksi kuin verrokeilla. Lyhytkasvuiset ovat 13 prosenttia todennäköisemmin alemmalla luokalla kuin heidän ikänsä edellyttää.

Kyselyjen mukaan aliravitut lapset epäilevät muita enemmän kykyjään oppia ja parantaa tilannettaan. Aikuisena heidän tulonsa jäävät vähintään viidenneksen alle keskitason.

Pieni kokokin heikentää lapsena aliravittujen ansioita maataloudessa ja muussa ruumiillisessa työssä.

Apu tepsii

"Aliravitsemus maksaa meille 96 miljardia euroa vuodessa, mutta raportti osoittaa, että ongelma on ehkäistävissä ja ratkaistavissa", Tuhat päivää -kampanjan johtaja Lucy Sullivan sanoo.

Kampanja lasten varhaisen ravitsemuksen parantamiseksi alkoi syksyllä 2010 Yhdysvaltain silloisen ulkoministerin Hillary Clintonin ja muiden poliitikkojen johdolla.

Maailmanpankin mukaan äitien ja pikkulasten ravitsemuksen kohentaminen on hyvin kustannustehokasta kehitysapua. Silti siihen on viime vuosina osoitettu vain 0,37 prosenttia kaikesta avusta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia