Alkuperäiskansat haluavat kehitystä omilla ehdoillaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Alkuperäiskansat haluavat kehitystä omilla ehdoillaan

Alkuperäiskansat toivovat pääsevänsä samaan pöytään suunnittelemaan seuraavia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita.

(IPS)-- Maapallon alkuperäisasukkaat sanovat jääneensä syrjään vuosituhannen kehitystavoitteista, joiden on määrä toteutua vuoden 2015 loppuun mennessä. Seuraavalle kierrokselle he haluavat mukaan.

YK:ssa ja kehitysjärjestöissä valmistellaan kuumeisesti uusia Kestävän kehityksen tavoitteita (SDG). Yli tuhat järjestöä, jotka edustavat alkuperäiskansoihin kuuluvia 370:tä miljoonaa ihmistä, on myös linjannut yhteiset tavoitteensa.

"Maailma voi yhä hyötyä tiedoistamme ottamalla meidät mukaan seuraavien 15 vuoden matkalle. Me haluamme olla tasaveroisia kumppaneita, emme edunsaajia", sanoo alkuperäiskansojen kansainvälisen tutkimus- ja koulutuskeskuksen edustaja Galina Angarova.

"Eräänä päivänä maailma voi kääntyä kunnioittavasti alkuperäisasukkaiden puoleen ja kysyä, miten maissia voi viljellä ilman vettä", visioi Andrea Carmen, jonka järjestö edustaa alkuperäisyhteisöjä sopimusneuvotteluissa.

Abgarova valittaa, että alkuperäiskansat joutuvat yhä kamppailemaan itsemääräämisoikeudestaan, vaikka se taattiin YK:n julistuksessa vuonna 2007.

Alkuperäiskansat laskevat, että heidän perinteiset asuinalueensa kattavat neljänneksen maapallon pinta-alasta ja 80 prosenttia luonnon monimuotoisuudesta. Alueita ei saa antaa voittoja havittelevien yritysten mellastettaviksi neuvottelematta asukkaiden kanssa, Angarova huomauttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia