Ammattiliitot vetäytyvät Maailma kylässä -festivaalilta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ammattiliitot vetäytyvät Maailma kylässä -festivaalilta

Onnibusin rooli festivaalin sponsorina on herättänyt kritiikkiä ay-liikkeen keskuudessa.

Suomalaisia ammattiliittoja edustava Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus (SASK) on jäämässä pois toukokuun lopulla järjestettäviltä Maailma kylässä -festivaaleilta.

Järjestön hallituksen puheenjohtajan Henri Lindholmin mukaan kyseessä on halu keskittyä tänä vuonna muun muassa järjestön omaan Solidaarisuuspäivät-tapahtumaan.

"Resurssit Maailma kylässä -festivaalin osalta tulivat meille liian isoiksi", Lindholm sanoo.

SASK ja sen jäsenistöön kuuluvat ay-järjestöt ovat olleet tärkeimpien näytteilleasettajien joukossa Maailma kylässä -festivaaleilla, joilla esitellään muun muassa kansalaisjärjestöjen toimintaa. Tänä vuonna festivaaleilla ei nähdä myöskään ammattiliittoja ainakaan SASKin lipun alla, kertoo järjestön toiminnanjohtaja Janne Ronkainen.

Yksi Maailma kylässä -festivaalin pääyhteistyökumppaneista on tänä vuonna halpabussiyhtiö Onnibus. SASK ilmoitti aiemmin syksyllä harkitsevansa vetäytymistä Maailma kylässä -festivaalilta, mikäli Onnibus on sponsorina.

Lindholm ei kiistä, etteikö keskustelua aiheesta olisi käyty.

"SASK ei ole kuitenkaan ottanut kantaa mihinkään yksittäiseen yhtiöön millään tavalla."

"Ongelmat selvitetty"

SASK ja ammattiliitot kritisoivat Onnibusin ottamista Maailma kylässä -festivaalin sponsoriksi jo viime vuonna. Tuolloin sponsorisopimus jäi pöydälle aikataulusyistä, kertoo festivaalin järjestävän Kepa ry:n ohjelmajohtaja Outi Hannula.

Hänen mukaansa ammattiliitot nostivat esiin huolen Onnibusin työntekijöiden oikeuksista ja työehtosopimusten noudattamisesta. Kritiikin jälkeen huolenaiheet käytiin läpi eikä esiin tullut mitään sellaista, mikä estäisi yhteistyön, hän kertoo.

"Onnibus on hyvin tarkka siitä, että heidän ajoissaan täytyy noudattaa työehtosopimusta. Työehtoihin liittyvät ongelmat tuntuvan liittyvän enemmän linja-autoliikenteeseen kokonaisuutena. Onnibus on selvinnyt siinä kyllä kuivin jaloin", Hannula sanoo.

Onnibusin suurin liikennöitsijäyhtiö Mikko Rindell Oy jäi viime syksynä Helsingin Sanomien mukaan kiinni työehtosopimuksen rikkomisesta. Onnibusille uutinen oli lehden mukaan yllätys.

Hannulan mukaan festivaalin sponsorit sitoutuvat noudattamaan Kepan perusarvoja, joihin kuuluu muun muassa työntekijöiden oikeudenmukainen kohtelu. Hän muistuttaa, että kovin pitkälle Kepa ei kuitenkaan pysty selvittämään esimerkiksi alihankkijoiden toimintaa, vaan sen on luotettava yrityksen sanaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia