Amnesty: Erimielisten tukahduttaminen Venäjällä näyttää nykyajan noitavainolta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Erimielisten tukahduttaminen Venäjällä näyttää nykyajan noitavainolta

Putinin kolmannella kaudella kansalaisoikeudet ovat kaventuneet rajusti, arvioi Amnesty International.

Sanan-, järjestäytymis- ja kokoontumisvapauden järjestelmällinen heikentäminen ja näiden oikeuksien loukkaukset ovat leimanneet Vladimir Putinin kolmatta kautta, arvioi Amnesty International uudessa raportissaan.

Putinin ja Dmitri Medvedevin vallanvaihdos viime vuoden toukokuussa johti Venäjällä protesteihin, joita käytettiin myöhemmin perusteluina kansalaisvapauksien rajoittamiseksi lainsäädännön kautta.

"Lakimuutosten on väitetty tähtäävän siihen, että niillä pystytään varmistamaan yleinen järjestys ja kansalaisten oikeudet. Vaikutus on kuitenkin ollut päinvastainen: hallitusta kritisoivien, opposition edustajien ja tavallisten mielenosoittajien oikeuksia on merkittävästi rajoitettu", kommentoi Anu Tuukkanen Amnestyn Suomen osastolta.

Huono suunta on jatkumassa, sillä maassa on valmisteilla jumalanpilkkaa käsittelevä laki, joka toteutuessaan rajoittaisi merkittävästi ilmaisunvapautta, järjestö sanoo.

Amnestyn mukaan myös lakien toteutuksessa on ongelmia. Esimerkiksi vakoilua ja maanpetosta koskeva laki on niin tulkinnanvarainen, että siihen vedoten voidaan helposti nostaa syytteitä venäläisiä ihmisoikeusaktivisteja vastaan, jotka tekevät esimerkiksi yhteistyötä kansainvälisten järjestöjen kanssa.

"Lakien tiukennuksia on perusteltu vakaudella ja kansalaisten suojelemisella ulkomaisilta intresseiltä. Tätä retoriikkaa käyttävät sortohallitukset ympäri maailmaa", Tuukkanen sanoo. "Pian valtaantulonsa jälkeen presidentti Putin puhui kuitenkin sen puolesta, että kansalaiset osallistuisivat enemmän yhteiskunnallisiin asioihin. Tilanne näyttää nyt enemmän erimielisten noitavainolta", hän jatkaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia