Amnesty: Kreikka käännyttänyt Afganistanista ja Syyriasta paenneita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Kreikka käännyttänyt Afganistanista ja Syyriasta paenneita

Egeanmereltä tulevien pakolaisten veneitä on hajotettu ja tavaroita takavarikoitu.

Kreikka on palauttanut muun muassa Syyriasta ja Afganistanista paenneita ihmisiä lainvastaisesti Turkkiin, käy ilmi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tuoreesta raportista.

Järjestön tutkijat haastattelivat keväällä sekä Turkin maarajan kautta että Egeanmeren kautta maahan tulleita siirtolaisia ja pakolaisia. Haastateltavien mukaan Egeanmereltä saapuvien pakolaisten veneitä on yritetty hajottaa, ihmisten päälle on ajettu ja heitä on jätetty ajelehtimaan.

"Kreikkalaisviranomaiset löysivät meidät. He ottivat meidät veneeseensä ja hakkasivat meidät pahoin. He veivät meiltä kaiken: rahamme, puhelimemme ja vaatteemme. He turmelivat venettämme puukolla, veivät moottorimme ja jättivät meidät tuhottuun veneeseemme keskelle merta", kertoo raportissa yksi haastatelluista, 17-vuotias afganistanilaispoika, joka menetti vanhempansa ja siskonsa pommi-iskussa.

Raportin mukaan Kreikan viranomaiset ovat syyllistyneet muun muassa kollektiivisiin karkotuksiin tutkimatta tapauksia yksilöllisesti. EU-lakien mukaan se on kiellettyä. Karkotuksia ovat kuvailleet sekä Turkin maarajan että Egeanmeren kautta tulleet pakolaiset ja siirtolaiset.

Tulijoita on myös kohdeltu väkivaltaisesti. Lähes kaikki haastatellut karkotetut kertoivat nähneensä tai kokeneensa viranomaisten väkivaltaa, ja lähes kaikkien tavarat käytiin läpi. Arvoesineet takavarikoitiin tai heitettiin mereen. Myös maassa jo olevia on karkotettu ja ihmisiä on pidetty pitkiä aikoja pidätettynä ala-arvoisissa olosuhteissa.

Kreikkaan tuli aiemmin siirtolaisia ja pakolaisia etenkin Turkin maarajan kautta, mutta viime syksynä maa tiukensi valvontaa rajalla olevalla Evros-joella. Sen jälkeen Egeanmeren tai Kreikan saarten kautta tulevien pakolaisten määrä on Amnestyn mukaan noussut 169:stä yli 3 200:aan. 101 ihmistä on hukkunut elokuun 2012 jälkeen.

Järjestö vaatii EU:ta etsimään uusia tapoja jakaa vastuuta unionin alueelle pyrkivistä pakolaisista ja siirtolaisista.

"On tekopyhää, että samaan aikaan, kun EU-maat edistävät rauhaa rajojensa ulkopuolella, asettavat ne ihmishenkiä vaaraan omilla rajoillaan ja estävät ihmisiä hakemasta turvaa Euroopasta", sanoo järjestön Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia