Amnesty paheksuu Yhdysvaltain urkintaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty paheksuu Yhdysvaltain urkintaa

Terrorismin vastaista toimintaa ei saisi käyttää verukkeena yksityisyyden loukkauksiin, suomii Amnesty.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on huolissaan viimeviikkoisista uutisista, joiden mukaan Yhdysvaltain viranomaiset urkkivat puhelu- ja nettiliikennettä turvallisuusuhkia löytääkseen. Järjestön mukaan kohu herättää vakavia kysymyksiä yksityisyyden suojan kunnioittamisesta.

"On aina hallituksen velvollisuus osoittaa, että yksityisyyden loukkaukset ovat laillisia, että niillä on oikeutettu tavoite ja ne ovat tarpeellisia ja kohtuullisia", sanoo Amnestyn Yhdysvaltain varajohtaja Frank Jannuzi.

Washington Post- ja Guardian-lehdet uutisoivat viime viikolla, että Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA on saanut suoran pääsyn esimerkiksi Googlen, Facebookin ja Applen järjestelmiin. Kyseessä on osa Prism-nimistä ohjelmaa, joka sallii viranomaisten kerätä tietoja, kuten hakuhistoriaa, sähköpostien sisältöä, tiedostonsiirtoja ja chat-keskusteluja. Lisäksi teleyhtiö Verizon antaa viranomaisille puhelutietoja.

Viranomaisten mukaan tarkkailussa ovat vain ulkomaalaisten tiedot puhelutietoja lukuun ottamatta.

Amnesty vaatii Yhdysvaltain hallitusta ryhtymään toimiin, jotta kukaan ei joutuisi laittomien yksityisyyden loukkausten kohteiksi.

"Terrorismin vastaisia toimia ei saa käyttää verukkeena urkkia mielivaltaisesti yksityisyyttä", Jannuzi sanoo.

Uutiset ovat herättäneet laajaa kritiikkiä myös muualla. WWW:n kehittäjä Tim Berners-Lee on kutsunut tarkkailua perusihmisoikeuksiin puuttumiseksi. Lisäksi esimerkiksi sananvapausjärjestö PEN, digitaalisten oikeuksien järjestö EFF sekä Yhdysvaltain kansalaisvapauksien järjestö ACLU ovat kritisoineet puhelutietojen urkintaa.

"Kansalaisvapauksien näkökulmasta ohjelma ei voisi olla enää hälyttävämpi. Viattomat ihmiset ovat joutuneet jatkuvan hallituksen tarkkailun kohteeksi. Se on enemmän kuin orwellilaista ja se antaa lisää todisteita siitä laajuudesta, millä perusoikeuksia luovutetaan salassa tiedustelupalveluiden vaatimuksille", sanoo ACLU:n johtaja Jameel Jaffer järjestön kannanotossa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia