Amnesty patistelee asekauppasopimuksen neuvottelijoita

01.03.2012

 

(Kuva: controlarms / Flickr.com / cc 2.0)(Kuva: controlarms / Flickr.com / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on kritisoinut kansainvälisen asekauppasopimuksen ATT:n tehottomia valmisteluita. Sopimuksen suhteen on määrä tehdä lopullinen päätös heinäkuussa.

Amnesty on yli vuosikymmenen ajan kampanjoinut kattavan yleissopimuksen puolesta. Sopimus estäisi aseviennin maihin, joissa on huomattava riski, että aseita käytettäisiin ihmisoikeusrikkomuksiin kansalaisia vastaan.

"Emme voi sallia vain muutaman valtion pitää ihmiskuntaa otteessaan niinkin tärkeän asian kuin ATT-sopimuksen suhteen", sanoo Salil Shetty, Amnesty Internationalin pääsihteeri.

"Tilanne on erittäin kuvottava, kun ajattelee että kyseessä on valtiota, jotka ovat osoittaneet valmiutensa käyttämään aseita omaa kansaansa vastaan."

Amnestyn mukaan ATT-sopimuksen suurimpiin vastustajiin lukeutuvat Egypti, Iran, Pakistan ja Syyria. Toiset valtiot, mukaan lukien Yhdysvallat ja Kuuba, ovat joko yrittäneet vesittää sopimuksen valmisteluja tai eivät ole vielä antaneet varmuuksia lopulliseen sopimukseen osallistumisestaan.