Amnesty: Ranskan ja Malin ilmaiskussa kuoli siviileitä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Ranskan ja Malin ilmaiskussa kuoli siviileitä

Malissa on tapahtunut vakavia ihmisoikeusloukkauksia, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää sekä Malin armeijaa että islamistikapinallisia ihmisoikeusloukkauksista. Järjestön mukaan myös Ranska on mahdollisesti ollut osallisena siviilien kuolemiin.

Järjestön Malin-vierailun perusteella syntyneen tuoreen raportin mukaan Ranskan ja Malin yhteisessä ilmaiskussa kuoli tammikuussa ainakin viisi siviiliä, joista kolme oli lapsia.

Ranskan mukaan se ei ollut mukana siviilien kuolemaan johtaneessa iskussa, mutta Malin viranomaiset ovat myöntäneet, että kyseessä oli Malin ja Ranskan yhteisoperaatio.

Malin armeija on raportin mukaan syyllistynyt myös suoriin siviilien murhiin. Päivää ennen kuin Ranska hyökkäsi Malin armeijan tueksi tammikuussa Malin armeija pidätti ja tappoi yli kaksi tusinaa siviiliä pääasiassa pohjoisessa sijaitsevassa Sévarén kaupungissa. Ihmisiä on myös pidätetty mielivaltaisesti ja pidätettyjä on pahoinpidelty, raportti kertoo.

Islamistikapinallisia puolestaan epäillään muun muassa haavoittuneiden sotilaiden tappamisesta. On myös yhä enemmän todisteita siitä, että he käyttävät lapsisotilaita, Amnesty sanoo.

Malin armeijan ja islamistikapinallisten taistelut ovat viime aikoina kiihtyneet, ja tammikuussa Ranska hyökkäsi maahan tukeakseen Malin armeijaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia