Amnesty: Romanian romanien asuinolot surkeat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Romanian romanien asuinolot surkeat

Romanien häätäminen kodeistaan rikkoo kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia, joihin Romaniakin on sitoutunut.

Romanian viranomaiset ovat jo vuosia häätäneet romaneja näiden kodeista. Samalla maa rikkoo kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestön tuoreen raportin mukaan Romanian asumislainsäädäntö on puutteellinen, mikä ajaa romanit surkeisiin asuinoloihin.

Viranomaiset pakkohäätävät romaniyhteisöjä ennalta ilmoittamatta tai heitä konsultoimatta. Korvaavaa asuntoa ei välttämättä tarjota ja jos tarjotaan, se voi olla peruspalveluiden, kuten veden ja sähkön, ulottumattomissa.

"Täällä on isoja rottia. Yksi puri poikaani, joka sai tulehduksen. Haluamme kasvattaa lapsemme erilaisissa olosuhteissa kuin niissä, missä olemme eläneet 11 vuotta", kertoi Amnestylle Constanţan kaupungin keskustasta kaupungin liepeille häädetty romani.

Amnesty vaatii Romanian hallitusta korjaamaan asumislainsäädännön niin, että se olisi linjassa kansainvälisten ja eurooppalaisten ihmisoikeusstandardien kanssa.

Kolme neljästä romanista köyhiä

Romaniassa on asumislainsäädäntö, joka takaa periaatteessa jokaiselle oikeuden asuntoon. Se ei kuitenkaan kiellä pakkohäätöjä. Niinpä paikalliset viranomaiset käyttävät lain porsaanreikiä syrjiäkseen romaneita avoimesti.

Häätöjä perustellaan usein sillä, että monet asumukset ovat epävirallisia tai laittomia eikä asukkailla ole kirjallisia vuokrasopimuksia.

Oikeus kunnolliseen asumiseen määritellään useissa ihmisoikeussopimuksissa, muun muassa YK:n taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien sopimuksessa, johon Romaniakin on sitoutunut. Myös häätäminen ilman ennakkovaroitusta ja korvaavaa asuntoa on kansainvälisten lakien vastaista.

Romaniassa elää noin kaksi miljoonaa romania, joista hallituksen tilastojen mukaan jopa 75 prosenttia köyhyydessä. Yhteensä romaneita on väestöstä noin kymmenen prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia