Amnesty: Väkivaltaiset pakkohäädöt lisääntyneet Kiinassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Väkivaltaiset pakkohäädöt lisääntyneet Kiinassa

Ihmisiä häädetään rakennusprojektien alta, protestoijat joutuvat vankiloihin ja pakkoleireille.

Kiinan väkivaltaiset pakkohäädöt ovat lisääntyneet merkittävästi viime vuosina, raportoi Amnesty International. Järjestö vaatii maan hallitukselta toimia tilanteen parantamiseksi.

"Asukkaiden kohtaloista huolimatta Kiinan kommunistinen puolue kannustaa paikallisviranomaisia taloudellisen kasvun tavoitteluun hinnalla millä hyvänsä. Kiinan hallituksen on keskeytettävä pakkohäädöt ja laittomaan toimintaan rohkaisevat kannustimet on saatava kuriin", sanoo Amnestyn Suomen osaston vt. ihmisoikeustyön johtaja Anu Tuukkanen.

Viranomaiset ja urakoitsijat ovat palkanneet jopa rikollisia uhkailemaan ja pahoinpitelemään häädettäviä, eikä poliisi suostu tutkimaan rikoksia, sanovat maan aktivistit, juristit ja tutkijat. Pakkohäätöjä vastustavat päätyvät usein vankilaan tai pakkotyöleireille.

Amnestyn mukaan jotkin pakkohäädöt ovat päätyneet häädetyn pahoinpitelyyn ja kuolemaan. Lisäksi osa häädetyistä on nähnyt viimeiseksi vaihtoehdokseen jopa polttoitsemurhan.

Kiinan pääministeri Wen Jiabao on myöntänyt tilanteen vakavuuden. Tilannetta onkin yritetty parantaa, mutta järjestön mielestä parannukset eivät ole rittäviä ja koskevat lähinnä kaupunkien talonomistajia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia