Amnesty: Yhdysvaltain tukema kurdihallinto syyllistynyt sotarikoksiin Syyriassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Yhdysvaltain tukema kurdihallinto syyllistynyt sotarikoksiin Syyriassa

Pohjois-Syyrian kurdihallinnon joukot ovat ajaneet ihmisiä kodeistaan ja tuhonneet kokonaisia kyliä, järjestö kertoo.

Pohjois-Syyriassa valtaa pitävän PYD-kurdipuolueen joukot ovat syyllistyneet sotarikoksin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Joukot ovat järjestön tänään ilmestyneen raportin mukaan ajaneet ihmisiä kodeistaan ja tuhonneet käytännössä kokonaisia kyliä.

Raportin mukaan tuhansia siviileitä on pakkosiirretty ja kokonaisia kyliä on hävitetty, usein kostotoimena asukkaiden väitetyistä yhteyksistä Isisiin tai muihin aseellisiin ryhmiin.

Siviiliasutuksen tahallinen tuhoaminen ilman oikeutettua sotilaallista syytä rikkoo kansainvälistä oikeutta, ja osa tapauksista saattaa järjestön mukaan täyttää myös sotarikoksen kriteerit.

"Amnestyn tutkijat todistivat laajamittaisia siirtoja ja tuhoa, jotka eivät ole taistelujen seurausta. On selvää, että siviilejä vastaan on käynnissä tarkoituksellinen ja järjestelmällinen kampanja kylissä, jotka aiemmin olivat Isisin hallussa", sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Raportti perustuu tutkijoiden heinä- ja elokuussa tekemiin vierailuihin 14 kaupunkiin ja kylään al-Hasakehin ja al-Raqqan hallintoalueilla sekä satelliittikuviin.

Syyrian hallinto ei ole juuri taistellut Pohjois-Syyrian kurdeja vastaan, mutta kurdipuolue PYD on Yhdysvaltain tärkeimpiä liittolaisia taistelussa Isisiä vastaan. Joissakin kylissä asukkaat kertoivat, että kurdihallinnon sotilaallisen siiven YPG:n taistelijat ovat uhanneet asukkaita Yhdysvaltain liittouman ilmaiskuilla, jos ei nämä eivät lähde kodeistaan.

"On erittäin tärkeää, että Yhdysvaltojen johtama liittouma ja muut kurdihallintoa tukevat valtiot eivät katso ihmisoikeusloukkauksia läpi sormien. Valtioiden täytyy varmistaa, ettei heidän sotilaallinen tukensa johda kansainvälisen oikeuden loukkauksiin", Johansson sanoo.

Kurdihallinnon viranomaisten mukaan tapaukset ovat olleet yksittäisiä tai siirrot on tehty siviilien oman turvallisuuden vuoksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia