"Amnestya siedetään puolueettomuuden takia" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

"Amnestya siedetään puolueettomuuden takia"

Viranomaisten kireä suhtautuminen Venäjällä toimiviin kansalaisjärjestöihin vaikuttaa myös Amnestyn Moskovan-toimiston työilmapiiriin, kirjoittaa Anu-Elina Ervasti.

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin Amnesty-lehdessä 1/2013. Tilaa lehti täältä.

Kiristynyt ilmapiiri näkyy myös Amnestyn Moskovan-toimiston työssä. Toimiston johtaja Sergei Nikitin ei kuitenkaan ole peloissaan lakimuutosten vuoksi.

"En sanoisi, että tällä hetkellä on mitään uhkaa, mutta uusia lakeja voidaan käyttää myös Amnestya vastaan. Varsinkin maanpetoslaki voi olla tukijoillemme vaarallinen. Eniten olemme kuitenkin huolissamme venäläisistä järjestöistä ja aktivisteista", Nikitin sanoo.

Kansainvälisen järjestön edustajana Amnestyn toimistoa ei katsota ulkomaiseksi agentiksi. Kokonaan tiukennuksilta ei silti ole säästytty: nykyään toimiston on toimitettava vuosittain hintava tilintarkastus ja varauduttava viranomaisten yllätystarkastuksiin.

"Tämä on yleinen suuntaus. Säädetään uusia määräyksiä, ylimääräisiä raportteja ja tarkastuksia, jotka estävät järjestöjä tekemästä oikeaa työtään", Nikitin kritisoi.

Myös yleisen ilmapiirin viilentyminen tuntuu toimiston arjessa. Ihmisten epäluulo on tehnyt ihmisoikeuskasvatuksesta lähes mahdotonta.

"Alueelliset viranomaiset eivät enää tahdo olla tekemisissä ihmisoikeusjärjestöjen kanssa. Vielä pari vuotta sitten pääsimme esimerkiksi yliopistoihin puhumaan opiskelijoille ja pitämään vetoomuspöytiä. Viime joulukuussa yritimme järjestää vetoomusmaratonin tutun moskovalaisen yliopiston tiloissa, mutta lupaa ei enää saatu", Nikitin kertoo.

Tilanne on kuitenkin parempi kuin monella muulla järjestöllä, sillä Amnestyn tunnettu nimi tuo jonkin verran suojaa.

"Amnestya siedetään puolueettomuuden takia, sillä se kritisoi niin Venäjää, Yhdysvaltoja kuin EU-maitakin. Viranomaiset voivat myös hyötyä meistä. Esimerkiksi Venäjän parlamentti on julkaissut raportteja ihmisoikeusloukkauksista Yhdysvalloissa ja Euroopassa, ja niissä on käytetty Amnestyn materiaaleja", Nikitin kertoo.

Tulevaisuudessa toimistolla aiotaan keskittyä etenkin ilmaisunvapauskysymyksiin.

"On hyvin mahdollista, että mitä paremmin kampanjointimme onnistuu, sitä enemmän ongelmia tulee. Mutta onnistumiset lisäävät uskottavuuttamme, mikä taas suojelee meitä", Nikitin uskoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia