Andien jäätiköt sulavat luultua nopeammin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Andien jäätiköt sulavat luultua nopeammin

Perun Andien suuret jäätiköt ovat sulaneet nopeammin kuin on luultu, tuore tutkimus paljastaa.

Perun Andien suuret jäätiköt ovat sulaneet nopeammin kuin on luultu. Aiempien tietojen mukaan jäätiköiden sulamisen piti saavuttaa nykyinen piste vasta 20-30 vuoden kuluttua, tuore tutkimus paljastaa.

Nopeasta sulamisesta seuraa suuria ongelmia, sillä Cordillera Blancan jäätiköt ovat talvisin kasvattaneet massaansa niin, että niistä lähtevistä virroissa on riittänyt alajuoksun asukkaille ja viljelijöille vettä myös kuivana kautena.

"Nyt jäätiköt ovat jo liian pieniä syöttämään entisen kaltaisia vesivirtoja Río Santan vesistöön Luoteis-Perussa. Kuivan kauden vesimäärät jäävät kolmasosan pienemmiksi", tutkimusta johtanut jäätikkötutkija Michel Baraer Kanadan McGillin yliopistosta kertoo.

Aluksi jäätiköiden sulaminen näkyy jokien virtaamien kasvuna, kun jäätiköiden massa hupenee. Jossain vaiheessa kuitenkin jäätä on sulanut niin paljon, että vuosivirtaamat jäävät pysyvästi entistä pienemmiksi, Baraer sanoo.

"Jäätiköt sulavat kaikkialla maailmassa, ja se on yksi vahvimmista todisteista, että ilmasto lämpenee", kuuluisa jäätikkötutkija Lonnie Thompson yhdysvaltalaisesta Ohio Staten yliopistosta sanoo.

Jäätiköt taantuvat kaikkialla Andeilla. Chileläistutkijat havaitsivat hiljan, että Jorge Monttin jäätikkö Patagoniassa oli vetäytynyt vuodessa kokonaisen kilometrin. Normaalioloissa moinen muutos veisi 50-100 vuotta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia