Argentiinan vangit järjestäytyvät | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Argentiinan vangit järjestäytyvät

Argentiinan työtä tekevät vangit perustivat viime kesänä ammattiliiton palauttaakseen haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten oikeuden ammatilliseen järjestäytymiseen, kirjoittaa Marcela Valente.

(IPS) -- Minimipalkka ja puolen vuoden työttömyyskorvaus vapautumisen jälkeen kuuluvat Argentiinan työtä tekevien vankien ammattiliiton (Sutpla) vaatimuksiin. Liitto perustettiin viime kesänä.

"Meillä on nyt 800 jäsentä, joukossa sata naista. Tarkoitus on palauttaa näille epävarmassa ja haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille oikeus ammatilliseen järjestäytymiseen", Sutplan pääsihteeri Rodrigo Díaz kertoo. Hän pääsi huhtikuussa ehdonalaiseen vietettyään 12 vuotta eri vankiloissa.

64 prosenttia Argentiinan liittovaltion vankiloiden 10 000 asukkaasta tekee työtä. Osavaltioiden vankiloissa istuu 49 000 henkeä ja työtä tekevien osuudet vaihtelevat.

Viime vuonna uudistettu laki takaa vangeille oikeuden opiskella ja tehdä työtä osana kuntoutustaan. Sen mukaan työstä on myös maksettava korvaus, jonka tulisi vastata 425 euron minimipalkkaa.

Díazin mukaan vankilat tapaavat tehdä palkasta erilaisia vähennyksiä. Liitto järjesti niitä vastaan ensimmäisen lakkonsa talvella.

Osavaltiovankiloissa palkka saatetaan yhä korvata puhelinkorteilla tai ylimääräisillä vierailuluvilla.

Vangit tekevät monenlaisia töitä maataloudessa ja teollisuudessa sekä vankiloiden omien palveluiden pyörittämisessä.

Sutpla on liittynyt CTA-keskusliittoon, ja YK:n alainen kansainvälinen työjärjestö ILO seuraa sen toimintaa nähdäkseen, voisiko mallia soveltaa muualla maailmassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia