Arktinen merijää jatkaa sulamistaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Arktinen merijää jatkaa sulamistaan

Kylmä kesä säilytti jääpeitteen viime vuoden sulamisennätystä laajempana, mutta trendi kohti jäätöntä arktista jatkuu.

Arktinen jääpeite oli tänä kesänä mittaushistorian kuudenneksi pienin, selviää Yhdysvaltain lumi- ja jääkeskus NSIDC:n havainnoista. Merijään sulaminen saavutti vuosittaisen aallonpohjansa viime viikolla, jolloin jääpeite oli kooltaan 5 099 miljoonaa neliökilometriä.

Jäätikkö säilyi suurempana kuin viime vuonna, jolloin merijää suli pienimmillään 3 413 miljoonaa neliökilometrin kokoiseksi. Jääpeite oli kuitenkin viidenneksen viimeisen 30 vuoden keskiarvoa pienempi.

NSIDC:n tutkijat arvioivat, että vaikka jäätikkö oli kesän alussa yhtä suuri kuin edellisvuonna, suhteellisen kylmä kesä aiheutti sen, että jäätä oli sulamiskauden lopussa edellisvuotta enemmän. Lämpötilalla katsotaan olevan erityisen suuri merkitys ohuen jääpeitteen sulamisen kannalta.

Arkisen jään sulamisennätykset sijoittuvat kaikki viimeisen seitsemän vuoden ajalle, ja tutkijat uskovat merijään kutistumistahdin jatkuvan. YK:n piakkoin julkistettavassa ilmastonmuutosraportissa kesäisen jääpeitteen arvioidaan sulavan lähes kokoaan 40 vuodessa, kertoo Financial Times.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia