Arktisten alueiden lumipeite vähenee jopa jäätä nopeammin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Arktisten alueiden lumipeite vähenee jopa jäätä nopeammin

Satelliittikuvat osoittavat, että arktisten alueiden lumipeitteen määrä vähenee merijäätä nopeammin.

Uudet satelliittikuva-analyysit paljastavat, että pohjoisen pallonpuoliskon lumipeite kutistui viime kesäkuussa ennätyksellisen pieneksi. Geophysical Research Letters -lehdessä julkistetussa tutkimuksessa havaittiin, että kesäkuussa tehdyissä mittauksissa lumipeite on vähentynyt 17 prosenttia vuosikymmenessä, Suomen ilmatieteen laitos kertoo.

Ilmatieteen laitoksen mukaan määrä on huomattavasti enemmän kuin mitä ilmastomallit ovat aikaisemmin ennustaneet. Merijää, jonka peittävyys on pienimmillään syyskuussa, on vastaavasti vähentynyt 13 prosenttia vuosikymmenen aikana.

Laitos kertoo, että vaikka merijään pieneneminen on saanut enemmän huomiota, molempien kutistumisella on on ollut viime vuosikymmenien aikana yhtä suuri lämmittävä vaikutus maapallolle. Sekä jääpeite että lumipeite heijastavat auringon säteitä, ja niiden sulaminen kiihdyttää ilmaston lämpenemistä.

Huonoja uutisia myös Andeilta

Toisen, The Cryosphere -lehdessä julkaistun tieteellisen tutkimuksen mukaan sulaminen on ollut ennätyksellistä myös trooppisilla Andeilla, jossa jääpeite on sulanut jo kolmen vuosikymmenen ajan.

Selvä kiihtyminen sulamiseen tapahtui ensimmäisen kerran 1970-luvun lopulla. Sen jälkeen jääpeitteen sulaminen on kiihtynyt 1990-luvun puolivälissä ja 2000-luvun alussa. Sulaminen on ollut erityisen voimakasta rinteiden matalimmilla korkeuksilla.

Tutkijoiden mukaan sulaminen johtuu nimenomaan lämpötilan muutoksesta, sillä sademäärä alueella ei ole kasvanut.

Tutkijat ennustavat, että ilmaston lämmetessä monet jäätiköt trooppisilla Andeilla saattavat kadota kokonaan tulevan vuosisadan aikana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia