Asiantuntijat: CIA-lennot hyvä selvittää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Asiantuntijat: CIA-lennot hyvä selvittää

Eduskunnan oikeusasiamiehen päätös selvittää CIA:n vankilentoja Suomessa on askel oikeaan suuntaan, sanoo Amnesty.

Suomen osallisuus Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n vankilentoihin on hyvä selvittää, sanovat suomalaisasiantuntijat. Eduskunnan oikeusasiamies ilmoitti viime viikolla pyytävänsä viranomaisilta selvityksiä Suomen osallisuudesta lentoihin.

Epäilyksiä Suomen kautta kulkeneista lennoista on ollut jo aiemmin. Ihmisoikeusasiantuntija Martin Scheinin toivoo, että oikeusasiamiehellä on aiempia tutkijoita enemmän välineitä saada kaikki aineisto käyttöönsä, jotta päästäisiin selvyyteen esimerkiksi siitä, onko Suomessa käyneissä koneissa ollut vankeja.

Scheinin oli YK:n ihmisoikeuksien erityisraportoija vuosina 2005–2011. Hän on tutkinut YK:ssa CIA:n pidätyskeskuksia. Vaikka Suomi on pieni toimija, hän pitää asiaa vakavana.

"Jos jotakuta on kidutettu Suomen myötävaikutuksella, se on yhtä vakava ihmisoikeusloukkaus kuin muuallakin."

"Jos Suomi on antanut tukensa toiminnalle, on aika vakava peiliinkatsomisen paikka siinä, miksi tähän osallistuttiin", toteaa myös terrorismitutkija Teemu Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista.

"Askel oikeaan suuntaan"

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen ilmoitti viime viikolla pyytävänsä Suomen viranomaisilta selvityksiä siitä, onko Suomi osallistunut Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n vankilento-ohjelmaan tai onko Suomen aluetta käytetty sen toteuttamiseen. Kyse on CIA:n 2000-luvun alkupuolen terrorisminvastaisesta ohjelmasta, jonka osana Eurooppaan perustettiin salaisia pidätyskeskuksia.

Pitkään selvityksiä vaatinut ihmisoikeusjärjestö Amnesty International toivottaa tutkimukset tervetulleiksi.

"Oikeusasiamiehen selvityspyyntö on tärkeä askel oikeaan suuntaan. 'Terrorismin vastaisen sodan' varjolla tehtiin vakavia ihmisoikeusloukkauksia, joihin syyllistyneet on saatava vastuuseen teoistaan ja joiden uhrien on saatava oikeutta", sanoo Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen järjestön tiedotteessa.

Euroopan parlamentti kehotti syyskuussa Euroopan maita, myös Suomea antamaan kaikki tiedot lentokoneista, joiden epäillään liittyvän CIA:n ohjelmaan. Amnestyn mukaan Suomi näyttäisi olevan ensimmäinen EU-maa, joka aloittaa selvitykset raportin hyväksymisen jälkeen.

Teemu Sinkkosen mukaan EU:n uusi mielenkiinto selvittää asiaa vaikuttaa esimerkiksi tuleviin sopimuksiin Yhdysvaltain kanssa. Hän toivoo, että se parantaa läpinäkyvyyttä siinä, missä asioissa Yhdysvaltoja voidaan tukea ja missä ei.

Tästä on kyse

  • Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:lla oli 2000-luvun alkupuolella Euroopassa salaisia pidätyskeskuksia, joihin kuljetettiin terroristiepäiltyjä.
  • Pidätyskeskuksia on epäilty olleen ainakin Puolassa, Romaniassa ja Liettuassa. Osa pidätetyistä on kertonut kidutuksesta.
  • Suomea on epäilty ainakin Liettuaan lentävien koneiden välilaskupaikaksi. Suomen osallisuuden selvittämistä on vaatinut etenkin ihmisoikeusjärjestö Amnesty International, joka on kerännyt tietoja epäilyttävistä koneista.
  • Ulkoministeriö julkaisi viime vuonna tietoja lennoista ja ilmoitti, että kaikki sen keinot asian selvittämiseksi on nyt käytetty.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia