Autoteollisuuden tuet kiukuttavat Etelä-Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Autoteollisuuden tuet kiukuttavat Etelä-Afrikassa

Autoteollisuudelle kanavoituu viidennes yritystuista, mutta se tuottaa vain kuusi prosenttia bruttokansantuotteesta, kirjoittaa John Fraser.

(IPS) -- Autoteollisuus on Etelä-Afrikassa voimissaan, osin hulppeiden tukien ansiosta. Vuosien saatossa valtio on pumpannut alalle 1,5 miljardia euroa, ja tahti jatkuu kovana.

Autoteollisuus muodostaa 6 prosenttia Etelä-Afrikan bruttokansantuotteesta, mutta saa 20 prosenttia yritystuista. Jotkut taloustieteilijät epäilevät, että autonvalmistus ei ole järkevin kanava verovaroille, jos päämääränä on ihmisten työllistäminen.

"Uusia työpaikkoja syntyisi paljon pienemmällä investoinnilla muille teollisuudenaloille ja etenkin maaseudulla turismiin", taloustieteilijä ja konsultti Mike Schussler sanoo.

Talouskielellä ilmaistuna autoteollisuus on pääomaintensiivinen ala. Muutamat korkeasti koulutetut työntekijät hallinnoivat liukuhihnoja, joilla robotit kasaavat autoja.

Autonvalmistajien mukaan menestyvä vientiteollisuus tuottaa kokoonpanolinjan työpaikkoja laajempaa hyvinvointia ja vaurautta.

Toyotan Etelä-Afrikan maajohtaja Johan van Zyl sanoo, että tuet ovat olleet tärkeitä alan hengissäpysymiselle ja laajenemiselle sen jälkeen kun rotuerottelu purettiin 1990-luvun alussa ja maa vapautui kansainvälisistä talouspakotteista.

"Tukien turvin tehoton ja sisäänpäin kääntynyt teollisuudenala onnistui nykyaikaistumaan ja pystyy nyt kilpailemaan kansainvälisillä markkinoilla", van Zyl sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia