Avunantajilta ennätyssumma kehitysmaiden lasten rokotuksiin
Lääkärit ilman rajoja ei ole tyytyväinen lääkeyhtiöiden lupauksiin hintojen alentamisesta ja jäädyttämisestä.
Kansainvälinen avunantajien yhteenliittymä on luvannut lahjoittaa kehitysmaiden lasten rokotuksiin yhteensä 7,5 miljardia dollaria eli noin 6,6 miljardia euroa. Rahat käytetään seuraavien viiden vuoden aikana noin 300 miljoonan lapsen rokottamiseen.
Lupaukset annettiin rokotuslahjoituksia keräävän kansainvälisen Gavi-yhteenliittymän konferenssissa tiistaina. Rahojen uskotaan estävän 5–6 miljoonaa lapsikuolemaa sekä säästävän 70–90 miljoonaa euroa kehitysmaiden rahaa.
Summa on ennätyksellinen, sillä ensimmäistä kertaa lähes kaikki jäsenmaat tekivät lahjoituksia viisivuotiskaudeksi. Suurimpia lupauksia antoivat Iso-Britannia ja Bill Gatesin säätiö, jotka lupasivat kaikki yli miljardi euroa. Ensimmäistä kertaa lahjoituksia antoivat Kiina, Qatar, Saudi-Arabia ja Oman. Suomi ei ole mukana allianssissa.
Gavi perustettiin vuonna 2000 miljardööri Bill Gatesin aloitteesta. Se on rokottanut lähes puoli miljardia lasta.
Kokouksen alla kuultiin myös kritiikkiä, kun avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja sanoi raportissaan pneumokokkirokotetta valmistavien lääkeyhtiöiden Pfizerin ja GlaxoSmithKlinen (GSK) myyvän rokotetta liian kalliilla hinnalla.
Pfizer lupasi kokouksen alla pudottaa rokotteen hintaa kuudella prosentilla ja GSK jäädyttävänsä hinnan 10 vuodeksi niille maille, jotka ovat vaurastumisensa vuoksi pian joutumassa pois Gavin tuen piiristä. Järjestö ei kuitenkaan ollut tyytyväinen lupauksiin.
Sen sijaan Guardianin haastatteleman Gavin perustajan Bill Gatesin mukaan rokotteiden hinnat eivät ole liian korkeat.
"Rokottaminen on halvinta, mitä terveydessä on ikinä tehty. Tämä yleinen juttu, jossa järjestöt sanovat: 'Hei, miksi rokotteet eivät ole ilmaisia' – se saa aikaan vain sen, että jotkut lääkeyhtiöt eivät koskaan tee lääkkeitä köyhille maille, koska ne tietävät saavansa siitä vain kritiikkiä", hän sanoi lehden haastattelussa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia