Avustusjärjestöt: EU pettänyt lupauksensa palestiinalaisille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Avustusjärjestöt: EU pettänyt lupauksensa palestiinalaisille

Eurooppalaisten ulkoministerien vuoden takaisilla tiukoilla lausunnoilla Israelin miehityspolitiikan vastustamiseksi ei ole ollut vaikutusta siirtokuntien rakentamiseen, kerrotaan tuoreessa raportissa.

EU:n pitäisi ottaa käyttöön tiukemmat otteet politiikassa Israelin laittomia siirtokuntia vastaan, vaatii palestiinalaisalueilla toimivien järjestöjen yhteenliittymä AIDA.

AIDAn julkaiseman raportin mukaan Israel tuhoaa edelleen palestiinalaisten asumuksia ja myöntää yhä enemmän siirtokuntien rakennuslupia.

EU:n ulkoministerit antoivat toukokuussa 2012 julkilausuman, jossa vaadittiin Israelia puuttumaan Länsirannalla sijaitsevan alue C:n elinolosuhteisiin ja ihmisoikeusrikkomuksiin, kuten palestiinalaisten talojen tuhoamiseen sekä siirtokuntalaisten väkivaltaan palestiinalaisia kohtaan.

Kyseessä oli yksi tiukimmista EU:n ulkoasiainneuvoston Palestiina-lausunnoista, mutta AIDAn raportin mukaan tilanne Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla on edelleen vaikea.

Israel on rakentanut vuoden aikana Länsirannan siirtokuntiin yhteensä yli 600 uutta taloa. Samaan aikaan on tuhottu yli 530 palestiinalaisten omistamaa taloa. Myös eurooppalaisten rahoittamaa infrastruktuuria on tuhottu, mutta avunantajat eivät ole hakeneet korvauksia. Lähes kaikki palestiinalaisten hakemat rakennusluvat on torjuttu, raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan EU pystyisi ja sen pitäisikin toimia vahvemmin. Vahvempien lausuntojen antamisen lisäksi EU voisi esimerkiksi painostaa Israelia kovemmin, rahoittaa tuhottujen talojen jälleenrakentamista, lisätä taloudellista ja poliittista tukea palestiinalaisille, tutkia siirtokuntaväkivaltaa sekä jopa tarvittaessa kutsua lähettiläänsä Israelista kotimaahan.

Israelin miehitetyille palestiinalaisalueille rakentamat siirtokunnat on todettu useaan otteeseen laittomiksi kansainvälisen oikeuden mukaan. Israel on viime vuosina kiihdyttänyt siirtokuntien rakentamista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia