Avustusjärjestöt ja sairaalat kriisissä Gazassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Avustusjärjestöt ja sairaalat kriisissä Gazassa

Pommitukset ovat osuneet myös sairaaloihin, ja vesijärjestelmä on romahtamassa.

Israelin yli viikon kestänyt sotilasoperaatio Gazaan on asettanut maan sairaalat ja avustusjärjestöt lähes kestämättömään tilanteeseen.

Gazan terveysministeriön on julistanut hätätilan, sillä perustarpeitakin uhkaa akuutti pula. Polttoainepulan vuoksi ambulanssipalvelu toimii puolella teholla, kertoo YK-uutistoimisto IRIN News.

Gazan terveysjärjestelmä oli hauras jo ennen kriisin alkua, mutta reilun viikon aikana pommitukset ovat osuneet YK:n humanitaarisen avun toimiston mukaan ainakin kahteen sairaalaan ja viiteen muuhun hoitokeskukseen. Neljä ambulanssia on saanut vahinkoja, ja yhteensä 20 terveydenhuoltohenkilökunnan jäsentä on kuollut. 

Heikko turvallisuustilanne on asettanut myös avustusjärjestöt vaikeaan tilanteeseen. Egypti hankaloittaa avustustyöntekijöiden pääsyä Gazaan, ja alueen sisällä turvattomuus vaikeuttaa avustustyön tekemistä.

Esimerkiksi avustusjärjestöt Oxfam ja Lääkärit ilman rajoja ovat joutuneet rajoittamaan toimintojaan turvattomuuden vuoksi. Koska pommeja tulee kymmenen tunnissa, töitä on käytännössä mahdotonta tehdä, Lääkärit ilman rajoja sanoo.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean mukaan Gazan koko väestö voi kärsiä muutaman päivän sisällä vesipulasta, sillä hyökkäykset ovat vaikuttaneet myös vesijärjestelmän toimintaan. Osa teknikoista on kuollut iskuissa eikä korjauksia uskalleta tehdä.

Israel aloitti Gazaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin vastaisen operaationsa viime viikon maanantaina. YK:n tilastojen mukaan eilisiltapäivään mennessä Israelin sotilasoperaatiossa oli kuollut 178 palestiinalaista, joista ainakin 138 siviilejä. Loukkaantuneita on lähes 1 400 ja tuhoutuneita tai vahingoittuneita taloja lähes 1 300.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia