Bangladeshin vaatetehtailla kehnot olot kaksi vuotta Rana Plazan jälkeen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bangladeshin vaatetehtailla kehnot olot kaksi vuotta Rana Plazan jälkeen

Ay-aktivistit joutuvat yhä vainotuiksi ja uhrit odottavat korvauksia.

Kaksi vuotta Bangladeshin tuhoisan Rana Plazan vaatetehtaan romahduksen jälkeen maan vaatetyöläisten olot ovat yhä kehnot, vaikka se onkin mennyt eteenpäin työturvallisuuden ja ay-oikeuksien kehittämisessä.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) tänään ilmestyneen raportin mukaan vaatetehtaiden työläiset kokevat yhä fyysistä ja suullista väkivaltaa, joutuvat tekemään pakkoylitöitä eivätkä saa palkkaansa aina täytenä tai ajoissa. Ne, jotka yrittävät puuttua väärinkäytöksiin muodostamalla liittoja, kohtaavat uhkauksia, häirintää, erottamista tai jopa fyysistä väkivaltaa. Vaikka Rana Plazan onnettomuuden jälkeen liittojen perustamista helpotettiin, alle kymmenellä prosentilla maan vaatetehtaista on liitto, HRW kertoo.

Rana Plazan tehtaan romahduksessa 24.4.2013 kuoli yli 1 100 työläistä. Työnantaja oli pakottanut työntekijät menemään töihin, vaikka moni oli huomannut murtumakohtia sen rakenteissa. Rakennuksessa valmistettiin vaatteita useille tunnetuille kansainvälisille vaatemerkeille.

Vaateteollisuus työllistää Bangladeshissa yli neljä miljoonaa ihmistä, joista monet työskentelevät Rana Plazan kaltaisissa oloissa. Romahdus herättikin maailmanlaajuista raivoa, ja sen seurauksena Bangladeshiin laadittiin palo- ja rakennusturvallisuussopimus brändien ja ammattiliittojen välille. Sopimuksen ansiosta kolmannekseen maan vaatetehtaista on tehty tähän mennessä tarkastus, kertoo Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus (SASK).

Turman uhrien tukemiseksi perustettiin myös rahasto. Se ei kuitenkaan ole vieläkään ole saavuttanut 30 miljoonan dollarin eli noin 28 miljoonan euron tavoitettaan. Vielä maanantaina rahastosta puuttui noin kahdeksan miljoonaa euroa. Vaatejätti Benetton lupasi viime viikolla maksaa rahastoon noin miljoona euroa. Se oli viimeinen 29 länsimaisesta brändistä, joka ei vielä ollut tukenut rahastoa.

Bangladeshissa sekä muualla maailmassa järjestetään perjantain vuosipäivänä mielenosoituksia ja tempauksia uhrien tukemiseksi ja vaateteollisuuden vastuullisuuden parantamiseksi. Suomessa kampanjoinnissa ovat mukana muun muassa SASK ja Vaatevallankumous-liike.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia