Bolivia sallii 10-vuotiaiden työnteon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bolivia sallii 10-vuotiaiden työnteon

Kannattajien mukaan laki heijastaa maan todellisuutta.

Boliviasta tuli heinäkuussa ensimmäinen maa, joka on laskenut lapsityövoiman alaikärajan kymmeneen ikävuoteen.

Uusi laki sallii jo 10–12-vuotiaiden tekevän työtä vanhempien valvonnassa. Lasten on kuitenkin käytävä koulua, työ ei saa olla vaarallista ja alle 12-vuotiaat eivät saa tehdä töitä ulkopuoliselle. Itsensä työllistäminen on kuitenkin mahdollista.

Lakimuutoksesta raportoinut Telegraph-lehti kertoo, että tukijoiden mukaan alaikärajan lasku vain tunnustaa maan todellisuuden, sillä monilla köyhillä perheillä ei ole muita vaihtoehtoja.

YK:n lastenjärjestö UNICEF ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch ovat laista kuitenkin huolissaan. Vaikka laki myös suojelee lapsityöläisiä, tällä hetkellä noin 58 prosenttia Bolivian lapsityöläisistä on alle 14-vuotiaita, ja uusi laki voi asettaa eniten suojelun tarpeessa olevat lapset vielä huonompaan asemaan, UNICEF sanoo.

Human Rights Watchin lapsen oikeuksien asiantuntija Jo Becker muistuttaa, että lapsityö on pikemminkin köyhyyden syy kuin seuraus, sillä lapsityöläiset tienaavat huonosti yleensä myös aikuisena. Lisäksi koulunkäynti yleensä vähintäänkin kärsii, sillä lapsityöläiset ovat usein liian väsyneitä tekemään läksyjä.

Bolivia on mukana Maailman työjärjestön ILO:n sopimuksessa, joka säätää lapsityövoiman alaikärajaksi kehitysmaissa normaalitapauksissa 14 vuotta. Järjestö on ilmoittanut tutkivansa Bolivian lakimuutosta.

Boliviassa on arvioitu olevan yhteensä noin 850 000 alaikäistä työläistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia