Bolivian naiset oppivat kaupunkiviljelyä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bolivian naiset oppivat kaupunkiviljelyä

Viljelypalstojen ja kasvihuoneiden perustaminen on kohentanut sekä ravitsemusta että taloutta köyhissä intiaaniperheissä.

(IPS) -- Viljelypalstojen ja kasvihuoneiden perustaminen on kohentanut sekä ravitsemusta että taloutta köyhissä intiaaniperheissä Bolivian virallisen pääkaupungin Sucren ympäristössä.

Sucre sijaitsee yli 2 700 metriä merenpinnan yläpuolella ja 420 kilometriä etelään hallintokeskus La Pazista.

Pääasiassa ketsuaintiaaneihin kuuluvat asukkaat ovat muuttaneet maalta kaupunkislummeihin työn toivossa. Miehille löytyykin usein töitä rakennuksilta, mutta valtaosa naisista on jäänyt satunnaisen pyykinpesun tai torikaupan varaan, kertoo Lucrecia Toloba, joka vetää seudun kaupunkiviljelyhanketta.

Koko Bolivian kattava hanke on suunnattu naisille. Vihannestarhaus auttaa sekä perheen ruokavalion monipuolistamista että taloutta, koska tuotteita riittää myyntiinkin. Omat tulot myös lisäävät naisten riippumattomuutta, Toloba kertoo.

Aliravitsemus nollaan

Sucren ympäristössä hanketta toteutetaan 83 köyhällä alueella ja mukana on 680 henkeä, kertoo agronomi Guido Zambrana. Hanketta tukee YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO.

"Tavoitteena on aliravitsemuksen nollaaminen", vakuuttaa Toloba. Ilman lämpötila on Sucressa 12–25 astetta, mutta kasvihuoneissa se kohoaa helposti 30 asteeseen. Ansarien seinät on tehty savitiilestä ja kattona toimii muovikelmu.

Kasteluvedestä on ollut pulaa, mutta aluehallinto tuli hätiin toimittamalla säiliöitä sadeveden keruuta varten.

Koko hanke on keskittynyt luomuviljelyyn, jonka valvonnasta ja sertifioinnista vastaa tuottajista ja kuluttajista muodostettu komitea, kertoo valtakunnallisen hankkeen koordinoija José Zuleta.

600 euron lisätulot

Celia Padilla aloitti viljelyn viime vuonna kahdeksan neliön palstalla, joka tuottaa rehevää lehtijuurikasta, salaattia, tomaattia ja monia muita kasveja. Naapureita ilmaantuu joka päivä vihannesostoksille.

"Myyntituloilla ostan lapsille maitoa ja lihaa", Padilla kertoo. Hän suunnittelee nyt tilavan kasvihuoneen pystyttämistä.

Jokainen Sucren seudun kasvihuone tuottaa vuodessa kolme satoa eli yhteensä keskimäärin 500 kiloa ruokaa, FAO laskee. Viljeltäviä lajikkeita on liki 20, ja kukin viljelijä kasvattaa keskimäärin yhdeksää kasvia.

Perheet käyttävät itse noin 60 prosenttia tuotteista, ja loppu menee myyntiin. Tuloa kertyy vähintään 600 euroa perhettä kohti vuodessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia