Britit hamuavat Somalian öljyvaroja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Britit hamuavat Somalian öljyvaroja

Iso-Britannia on tarjonnut Somalian hallitukselle tukea siinä toivossa, että saisi osan maan öljyvaroista, kertoo Observer-lehti.

Iso-Britannia on tarjonnut Somalialle humanitaarista apua ja turvallisuustukea siinä toivossa, että saisi jalansijaa myös maan öljyteollisuudessa, kertoo brittilehti Guardianiin kuuluva Observer.

Lontoossa järjestettiin helmikuun lopulla konferenssi Somalian tulevaisuudesta, mutta taustalla tapahtuu Observerin mukaan muutakin. Lehden mukaan Britannian ja Somalian viranomaisten välillä neuvotellaan maan koillisosissa Puntmaassa sijaitsevista öljyvaroista.

Alueen kansainvälisen yhteistyön ministerin Abdulkadir Abdi Hashin mukaan osa Britannian viranomaisista on tarjoutunut auttamaan maata öljyteollisuuden kapasiteetin vahvistamisessa. Hashin mukaan Puntmaasta on tarkoitus saada öljyä kuukauden sisällä.

Somalian öljyvarat voivat osoittautua merkittäviksi, sillä joidenkin arvioiden mukaan myös Intian valtameressä on valtavat öljyvarat. Jos somaliviranomaisten arviot osoittautuvat oikeiksi, Somaliasta voisi tulla maailman seitsemänneksi suurin öljyvaltio, Observer kirjoittaa.

Hankkeen paljastuminen on herättänyt kritiikkiä. Esimerkiksi brittiläinen köyhyyden poistamiseen tähtäävä järjestö World Development Movement pelkää, että Britannia on laukaissut maahan rynnäkön, joka ei hyödytä paikallisia. Se muistuttaa, että esimerkiksi öljymaat Nigeria ja Angola, joille luonnonvarojen piti tarkoittaa kehitystä, kärsivät nyt ihmisoikeus- ja ympäristörikkomuksista.

Britannian kehitysministeri Andrew Mitchell on kommentoinut tapausta sanoen, että Observerin journalismi on kyynistä. Hän sanoi BBC:n haastattelussa, ettei Britannialla ole kaupallista kiinnostusta Somaliaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia