Brittiselvitys: EU:n tuki Afrikalle on huonosti käytetty | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Brittiselvitys: EU:n tuki Afrikalle on huonosti käytetty

Jopa lähes puoli miljardia euroa on selvityksen mukaan käytetty huonosti.

Iso-Britannian parlamentin teettämästä selvityksestä ilmenee, että EU:n Afrikka -tuesta jopa 490 miljoonaa euroa on käytetty huonosti.

Erityisesti vesihuoltoon kohdennettu tuki Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan on epäonnistunut, sillä vain puolet 23 projekteista on vastannut ihmisten tarpeisiin. Selvityksen mukaan EU on investoinut Afrikan vesihuoltoon kaiken kaikkiaan noin 900 miljoonaa euroa.

Ongelmia ilmeni projektien kaikilla tasoilla, aina suunnitteluvaiheesta hankkeiden toteutukseen. Yleensä hankkeiden ensisijaiset päämäärät kuitenkin saavutettiin ja toissijaiset jäivät saavuttamatta.

Esimerkiksi vesihuollon suhteen ensisijaisten tarpeiden kuten kaivojen, pumppujen ja putkien rakentaminen sujui, mutta sen sijaan hankkeiden kestävyydestä huolehtimisessa jäi toivomisen varaa. Paikallisia asukkaita ei ollut koulutettu tarpeeksi pitämään huolta laitteista, joten muutamien vuosien jälkeen niitä ei enää käytetty. Suurin ongelma oli kuitenkin rahoituksen järjestäminen pitkällä tähtäimellä.

"Hallituksen ja yhteisöjen välisistä rahoitussopimuksista olisi pitänyt pyrkiä huolehtimaan, jotta EU:n apurahat eivät valuisi hukkaan", sanoo BBC:n kirjeenvaihtaja Mark Doyle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia