Brittiyhtiön öljyhanke Unesco-kohteessa huolestuttaa
Öljy-yhtiö Socon öljynetsintä kongolaisesta kansallispuistosta herättää maailmalla rajua kritiikkiä.
Brittiyhtiö Socon öljynetsintä arvokkaasta kongolaisesta kansallispuistosta herättää yhä suurempaa kritiikkiä maailmalla. YK:n tiede-, kulttuuri -ja kasvatusjärjestö kertoi tuoreen kenttämatkansa jälkeen tällä viikolla olevansa äärimmäisen huolissaan tilanteesta.
"Mikä tahansa öljyn hyödyntäminen alueella vaikuttaisi vakavasti puiston eheyteen", se varoittaa vetoomuksessaan.
Virungan kansallispuisto on Unescon maailmanperintökohde. Sen maailmanperintökomitea on jo aiemmin vaatinut Socon toimiluvan perumista.
Soco aloitti huhtikuussa seismiset testit Virungan kansallispuistossa sijaitsevalla Edwardjärvellä. Järven kala- ja vesivaroja hyödyntää noin 50 000 ihmistä.
Muualla lähes 8 000 neliökilometrin laajuisessa puistossa elää muun muassa uhanalaisia vuorigorilloja ja yli 3 000 muuta eläinlajia.
Mikäli öljyä löytyy, poraukset luultavasti aloitetaan, sanoo ympäristöjärjestö WWF. Järjestön selvitysten mukaan öljyvuodot ja kaasunpoltto sekä infrastruktuurin rakentaminen saastuttaisivat vettä, ilmaa ja maaperää ja voisivat aiheuttaa terveysongelmia sekä konflikteja alueella. Aluetta voisi kehittää kestävän kehityksen periaatteiden mukaan, järjestö sanoo.
WWF on valittanut Socon toimista OECD:n monikansallisten yritysten yhteiskuntavastuuta valvovaan toimielimeen, joka otti valituksen helmikuussa käsittelyynsä.
Myös Iso-Britannia, Belgia ja Saksa ovat vastustaneet öljynporausta Virungassa. Ranskalainen öljy-yhtiö Total SA vetäytyi hankkeesta jo viime kesänä.
Huhtikuussa kansallispuiston johtajaa, öljyhanketta vastustavaa Emmanuel de Merodea, ammuttiin. Myös WWF:n paikallinen henkilökunta on saanut tappouhkauksia.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia