Brittiyhtiön öljynporausaikeet uhkaavat Kongon gorilloja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Brittiyhtiön öljynporausaikeet uhkaavat Kongon gorilloja

WWF vaatii brittiläistä öljy-yhtiötä vetäytymään UNESCOn maailmanperintökohteesta.

Kymmenien tuhansien ihmisten elinkeinot ja tuhannet eläinlajit ovat vaarassa Kongon demokraattisessa tasavallassa, jos tärkeässä Virungan kansallispuistossa aloitetaan öljynporaus, varoittaa ympäristöjärjestö WWF.

Maan itäosissa sijaitseva Virungan kansallispuisto on YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO:n maailmanperintökohde, mutta Kongon hallitus on antanut öljy-yhtiöille luvan porata alueelta öljyä. Virungasta 85 prosenttia on porauslupien piirissä.

Ranskalainen öljy-yhtiö Total SA suostui kesällä vetäytymään Virungasta UNESCO:n vaatimuksesta, mutta brittiläinen Soco International PLC aikoo yhä etsiä öljyä puiston sisältä. WWF vaatii yhtiötä vetäytymään.

Lähes 8 000 neliökilometrin laajuinen Virunga on yksi maailman monimuotoisimmista paikoista, jossa elää neljännes maailman uhanalaisista vuorigorilloista sekä noin 3 000 muuta eläinlajia. Se myös tuottaa muun muassa juomavettä ja kalaa kymmenille tuhansille ihmisille.

WWF:n tuoreen selvityksen mukaan öljyvuodot ja kaasunpoltto sekä infrastruktuurin rakentaminen saastuttaisivat vettä, ilmaa ja maaperää ja voisivat aiheuttaa terveysongelmia sekä konflikteja.

Lisäksi puisto voisi tuottaa nykyistä enemmän rahaa muillakin tavoilla. Selvityksen mukaan se voisi luoda köyhyydestä ja konfliktista kärsivään Kongoon yli 45 000 pysyvää työpaikkaa, jos investoitaisiin esimerkiksi ekoturismiin, kalastukseen ja vesivoimaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia