Brutaali väkivalta pesiytynyt Kreikan poliisiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Brutaali väkivalta pesiytynyt Kreikan poliisiin

Ihmisoikeusjärjestön tuoreen raportin mukaan Kreikan poliisivoimia vaivaa syvään juurtunut rasismi ja rankaisemattomuuden kulttuuri.

Kreikan poliisivoimia vaivaa syvälle juurtunut väkivalta- ja rankaisemattomuuden kulttuuri sekä rasismi, arvioi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International uudessa raportissaan.

Järjestön mukaan viime vuonna paljastui, että lukuisilla kreikkalaispoliiseilla on kytköksiä väkivaltarikoksista epäiltyyn uusnatsipuolue Kultaisen aamunkoittoon.

Tapaukset ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu, sillä on ilmeistä että Kreikan poliisivoimat ovat jo vuosia syyllistyneet järjestelmälliseen ylimitoitettuun väkivaltaan ja ihmisoikeusloukkauksiin vähemmistöjä ja maahanmuuttajia kohtaan, järjestö sanoo.

Amnestyn tilastoimat tapaukset kolmen vuoden ajalta sisältävät muun muun muassa toistuvaa pakolaisten ja siirtolaisten brutaalia kohtelua sekä protestien väkivaltaista tukahduttamista. Poliisivoimia on haluttu käyttää tarkoituksellisesti syrjinnän välineenä, sillä ongelmien korjaamiseksi ei ole löytynyt poliittista tahtoa, järjestö arvioi.

"Sen sijaan, että poliisin tehtävänä olisi ylläpitää lakia ja järjestystä, sen käsketään tukahduttaa erimielisyyksiä tai vainota haavoittuvassa asemassa olevia ryhmiä. Poliisien tekemät loukkaukset jätetään tutkimatta eikä niistä aseteta ketään vastuuseen" Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson toteaa.

Rasistista väkivaltaa katsottu läpi sormien

Amnesty toteaa poliisin järjestelmällisesti epäonnistuneen maahanmuuttajiin, romaneihin ja hlbti-vähemmistöihin kohdistuneiden iskujen estämisessä ja tutkimisessa, mutta myös useaan otteeseen jättäneen puuttumatta väkivaltaan siitä huolimatta, että on ollut paikalla.

"Toimillaan Kreikan poliisi tosiasiassa tukee muukalaisvastaisia äärioikeistolaisia ryhmiä, jotka rasististen hyökkäysten takana usein ovat", Johansson toteaa.

Kultaisen aamunkoiton on arvioitu nauttivan paikoin jopa 50 prosentin kannatusta poliisien keskuudessa. Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari Nils Muižniek on vaatinut Kreikan viranomaisilta erityistä valppautta poliisin rasismin suhteen. Viime syksyisten Kultaiseen aamunkoittoon kohdistuneiden ratsioiden yhteydessä kävi myös ilmi, että kymmenellä kreikkalaispoliisilla oli suoria yhteyksiä puolueeseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia