Burma tuomitsi toimittajia koviin rangaistuksiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Burma tuomitsi toimittajia koviin rangaistuksiin

Maan presidentti lupasi viime vuonna vapauttaa kaikki mielipidevangit, mutta nyt kehitys menee taaksepäin.

Burma on tuominnut viisi toimittajaa kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen ja pakkotyöhön. Viime viikolla annetun tuomion syynä on "valtionsalaisuuksien" paljastaminen.

Unity-lehdessä työskennelleet toimittajat pidätettiin tammi- ja helmikuun vaihteessa sen jälkeen, kun lehti oli julkaissut artikkelin armeijan salaisesta kemiallisten aseiden tehtaasta.

Burman kehitys on viime vuosina herättänyt varovaista optimismia, sillä on maa on tehnyt demokraattisia uudistuksia ja järjestänyt muun muassa vaalit. Viime vuonna presidentti Thein Sein lupasi, ettei maassa vuoden lopussa ole enää mielipidevankeja.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan maan lehdistönvapauden tilanne on kuitenkin viime aikoina ottanut takapakkia.

"Tuomiot paljastavat, että hallituksen lupaukset parantaa ihmisoikeustilannetta ovat tyhjiä. Ne heijastavat laajempaa hyökkäystä mediaa kohtaan vuoden alusta lähtien huolimatta hallituksen vakuutteluista, että tällaiset käytännöt loppuvat", kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Aasian ja Tyynenmeren alueen varajohtaja Rupert Abbott.

Vaikka Burma on muun muassa luopunut lehdistön ennakkosensuurista, toimittajia ahdistellaan edelleen. Järjestöjen mukaan keväällä Democratic Voice of Burma -lehden toimittaja tuomittiin vuodeksi vankeuteen muun muassa virkamiehen häirinnästä.

Kesäkuussa poliisi kuulusteli ainakin kuuden lehden toimittajia lehtien taloustilanteista, ja viime viikolla pidätettiin kolme toimittajaa.

Viime viikolla presidentti sanoi, että mikäli media käyttää väärin vapauttaan ja aiheuttaa haittaa kansalliselle turvallisuudelle, sitä vastaan toimitaan lakien avulla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia