Chileläiset vaativat lisää eläkettä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Chileläiset vaativat lisää eläkettä

Chilessä eläkkeet kootaan työntekijöiden pakkosäästöinä, mutta järjestely ei vaurastuta eläkeläisiä.

(IPS) -- Chileläiset lähtivät kesällä kaduille vaatimaan uudistusta eläkejärjestelmään, jonka Augusto Pinochetin sotilasdiktatuuri perusti vuonna 1980.

Työnantajat tai valtio eivät osallistu eläkkeiden rahoittamiseen, vaan varat kootaan työntekijöiden pakkosäästöinä. Jokaisen palkasta nipistetään kymmenesosa yksityisen eläkerahaston tilille. Rahastoissa arvioidaan olevan yli 150 miljardia euroa, mikä vastaa 70:ää prosenttia Chilen bruttokansantuotteesta. Varat on sijoitettu pääasiassa ulkomaille.

Eläkkeensaajia järjestely ei vaurastuta. Sen piirissä on noin miljoona henkeä, joista 90 prosenttia saa alle 200 euroa kuussa. Minimipalkka on Chilessä 350 euroa.

Sotilasjuntta jätti armeijan ja poliisin eläkeuudistuksensa ulkopuolelle, mikä takaa niiden jäsenille huomattavasti paremman toimeentulon. Vastikään kohahdutti tieto, että erään poliitikon entinen vaimo sai 8 000 euron eläkkeen lopetettuaan työuransa vankilalaitoksessa.

Kesän mielenosoitukset saivat presidentti Michelle Bacheletin lupaamaan, että Chilessä aletaan valmistella eläkeuudistusta. Hän haluaa lisätä järjestelmän solidaarisuutta, läpinäkyvyyttä, tasa-arvoa ja tehokkuutta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia