Darfurin konflikti uhkaa jälleen roihahtaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Darfurin konflikti uhkaa jälleen roihahtaa

Tuhannet ihmiset ovat paenneet väkivaltaisuuksien lisäännyttyä.

Sudanin länsiosissa sijaitsevan Darfurin konflikti on jälleen kärjistymässä. YK ja avustusjärjestöt ovat huolissaan alueen heikkenevästä turvallisuustilanteesta.

YK:n mukaan Darfurin keskiosissa ainakin 36 000 ihmistä on joutunut pakenemaan hallituksen joukkojen ja aseellisten ryhmien välisiä taisteluita. Aiemmin tänä vuonna YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimisto kertoi tuhansien paenneen myös Pohjois-Darfurissa.

YK:n lastenrahasto UNICEF on ilmoittanut lisäävänsä apua alueelle väkivallan pahenemisen vuoksi.

Darfurin konflikti alkoi vuonna 2003, jolloin kapinallisryhmät alkoivat taistella sorrosta syyttämäänsä Sudanin hallitusta ja sen tukemia janjaweed-arabijoukkoja vastaan. Sota vei yli 300 000 ihmisen hengen ja ajoi yli kaksi miljoonaa kodeistaan. YK sanoi vuonna 2009 sodan olevan ohi, mutta väkivaltaisuudet hallituksen ja kapinallisten välillä sekä paikallisten yhteisöjen välillä ovat jatkuneet näihin päiviin asti.

Darfurissa toimii YK:n ja Afrikan unionin rauhanturvaoperaatio, mutta Sudanin presidentti, darfurilaisten etnisestä puhdistuksesta syytetty Omar Al-Bashir pyysi marraskuussa siltä suunnitelmaa siitä, milloin se aikoo lähteä maasta. Al-Bashir esti rauhanturvaajien pääsyn kylään, jossa epäiltiin armeijan tekemiä massaraiskauksia, kertoo uutistoimisto Reuters.

Sudanin viranomaiset ilmoitti jo viime keväänä murskaavansa Darfurin kapinallisryhmät ennen tämän vuoden huhtikuussa pidettäviä vaaleja, kirjoittaa Darfur-asiantuntija Ahmed H. Adam Guardian-lehdessä. Hänen mukaansa väkivallan lisääntymisessä on kyse myös siitä, että muu maailma on kiireinen Isisin ja muiden ääriliikkeiden kanssa eikä ehdi tarkkailla Sudanin hallituksen toimia. Darfurissa on myös luonnonvaroja, joita Sudan tarvitsee nyt entistä enemmän, sillä öljyrikas Etelä-Sudan irtautui siitä vuonna 2011.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia