Dubaista päässyt tonneittain konfliktikultaa maailmanmarkkinoille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Dubaista päässyt tonneittain konfliktikultaa maailmanmarkkinoille

Julkisuuteen vuodetusta dokumenteista paljastuu ainakin tuhannen ihmisen asiakkaan myyneen kultaa ilman henkilöpapereita.

Dubailaisen kultayrityksen epäillään päästäneen satojen miljoonien eurojen arvosta Afrikan konfliktialueilta louhittua metallia kansainvälisille markkinoille, käy ilmi konsulttiyhtiö Ernst & Youngilta vuotaneista asiakirjoista. Kaloti Jewellery International on yksi maailman merkittävimmistä raakakullan ostajista ja jalostajista.

E&Y:n tekemä ostokäytäntöauditointi vuodettiin viime kuussa useille tiedotusvälineille sekä kestäviä hankintakäytäntöjä ajavalle Global Witness -järjestölle.

Dokumenteista käy ilmi, että vuonna 2012 Kaloti osti kultaa käteisellä lähes neljän miljardin arvosta ja yli tuhannessa tapauksessa myyjiltä, joista osa käveli ostopisteelle suoraan kadulta ilman riittäviä asiakirjoja. Yhtiön kerrotaan myös tietoisesti ostaneen salakuljetetuksi oletettua kultaa sekä kultaa pienkaivauksilta, joiden kaivoslupia se ei tarkastanut.

E&Y:n tarkastuksen pohjana oli kulta-alan kansainvälinen ohjeistus, jonka tarkoituksena on torjua muun muassa Kongon konfliktia rahoittavia ostokäytäntöjä. Ohjeistuksen mukaan ostajien tulee mahdollisuuksien mukaan välttää käteismaksuja ja vaatia asianmukaisia asiakirjoja, jos maksun suorittaminen ei ole mahdollista pankkisiirtona.

Global Witnessin mukaan Dubain kauppaviranomainen muutti tarkoituksella auditointien julkisuussäännöksiä jälkikäteen niin, että raportti salattiin. Vaikkakin viranomaisten ja E&Y:n toiminta olikin lainmukaista, järjestön mukaan konsulttiyritys on toimillaan mukana murentamassa luottamusta kansainväliseen sopimusjärjestelmään ja konfliktialueilta louhittavan kullan säätelyyn.

"Auditoijilla on tärkeä julkinen rooli standardien noudattamisen varmistamisessa. Yritykset siistiä maailmanlaajuisen mineraalikauppaa vaarantuvat, jos ei voida luottaa, että auditoijat pitävät eettisiä periaatteita taloudellisia intressejä tärkeämpinä", järjestön kampanjoitsija Annie Dunnebacke toteaa.

Kaloti on kiistänyt syytteet ja korostaa, että Ernst & Young ei ole todennut yhtiön hankkineen mineraaleja konfliktialueilta. Myös Dubain kauppaviranomainen sekä konsulttiyritys ovat kiistäneet peittelyä koskevat syytökset.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia