Durbanin kokouksen tuloksia pelätään
Eilen alkaneelta Durbanin ilmastokokoukselta toivotaan tuloksia, mutta teollisuusmaat ovat ehkä antaneet jo periksi.
Eilen alkaneelta Durbanin ilmastokokoukselta toivotaan tuloksia, mutta niiden saavuttaminen näyttää yhä epätodennäköisemmältä.
Etelä-Afrikassa pidettävän YK:n kaksiviikkoisen kokouksen keskeinen aihe on Kioton sopimuksen jatko. Se on toistaiseksi maailman ainoa laillisesti sitova ja päästövähennyksiin velvoittava ilmastosopimus. Sopimuksen kausi päättyy vuonna 2012.
Tehtävä näyttää kuitenkin hyvin vaikealta. Brittilehti The Guardian sanoi reilu viikko sitten, että suurimmat teollisuusmaat ovat jo kaikessa hiljaisuudessa "antaneet periksi" Kioton sopimuksen nopean jatkon suhteen.
Lehden mukaan maailman johtavat taloudet myöntävät jo yksityisesti, että sopimusta ei saada aikaan ensi vuoteen mennessä. Siten toimeenpano lykkääntyisi mahdollisesti jopa vuoteen 2020.
Kanadan ympäristöministeri on jo sanonut Kioton olevan menneisyyttä.
Huono hetki pysähtyä
Ilmastoneuvotteluja on käyty jo parikymmentä vuotta, ja kahdeksan vuoden viivytys tulisi todella kriittisellä hetkellä.
Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC on sanonut, että kasvihuonekaasujen määrä pitäisi saada lähtemään laskuun vuodesta 2015 eteenpäin.
IPCC:n raportti varoitti myös juuri ilmastonmuutoksen aiheuttamista äärimmäisistä sääilmiöistä. Greenpeace pitää raporttia "hälytyskellona maailman päättäjille".
Myös Kansainvälinen energiajärjestö IEA sanoi vastikään, että maailmalla on viisi vuotta aikaa alkaa vähentää päästöjä katastrofaalisen ilmastonmuutoksen estääkseen. Rajana pidetään yleisesti kahden asteen lämpenemistä esiteollisesta ajasta.
Sitovia tavoitteita tarvitaan
YK:n ympäristöohjelman johtaja Achim Steiner tuomitsi lykkäysaikeet. Hän sanoi sopimuksen myöhästyttämisen vievän maailman "riskistä hyvin korkeaan riskiin" ilmastonmuutoksen vaikutusten suhteen.
Steiner myös lyttäsi joidenkin ajaman ajatuksen siitä, että maat hoitaisivat tarvittavat suuret päästövähennykset vapaaehtoisesti. Ilman sopimusta maat ajautuisivat ajamaan vain omia lyhytaikaisia etujaan.
"Jos meillä ei ole kansainvälistä sopimusta, joka pannaan täytäntöön vuoteen 2017 mennessä, ovi [lämpenemisen pitämiseksi alle kahden asteen] sulkeutuu ikuisesti", varoitti myös IEA:n pääekonomisti Fatih Birol Guardianin mukaan.
Durbanin kokous avautui kuitenkin toistaiseksi vielä toiveikkaissa merkeissä.
"Tarve toimia ei ole koskaan ollut yhtä pakottava — tai ratkaisu yhtä mahdollinen saavuttaa", sanoi Christiana Figueres, YK:n ilmastosopimus UNFCCC:n pääsihteeri, kokouksen avajaisseremoniassa Kepan mukaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia