Ecuadorin intiaanit tekevät Chevron-oikeusjutusta kansainvälisen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ecuadorin intiaanit tekevät Chevron-oikeusjutusta kansainvälisen

Öljyjätti Chevron kieltäytyy edelleen maksamasta Amazonin sademetsässä aiheuttamansa ekokatastrofin korvauksia.

Ecuadorin intiaanit ovat päättäneet viedä vuosia jatkuneen oikeustaistelun öljyjätti Chevronin kanssa kansainvälisiin tuomioistuimiin, raportoi Indian Country -lehti.

Osapuolten välinen kiista koskee öljy-yhtiön 1970- ja 1980-luvuilla sademetsässä aiheuttamasta ekokatastrofista.

Ecuadorilainen vetoomustuomioistuin määräsi tammikuun alussa yhtiön maksamaan 18,6 miljardin dollarin korvausvaatimukset yhtiön öljypäästöjen aiheuttamista ympäristövahingoista ja terveyshaitoista Amazonin alueella. Mutta yhtiö saattaa vielä vedota maan korkeimpaan oikeuteen.

Oikeus määräsi Chevronin maksamaan yli kahdeksan miljardin dollarin korvaukset jo helmikuussa 2011 mutta sen jälkeen korvaussumma on kohonnut 18 miljardiin dollariin yhtiön kieltäydyttyä esittämään tuomioistuimen edellyttämää virallista anteeksipyyntöä.

"Aiomme viedä oikeusjutun maihin, joissa Chevron on aktiivinen ja aiomme vaatia tuomioistuimissa eri puolilla maailmaa, että Chevron maksaa rikoksista joihin se syyllistyi Amazonissa", sanoo Pablo Fajardo, kanteen nostajien johtava lakimies.

Chevron mukaan tuomio on toimeenpanokelvoton ja päätös on räikeä esimerkki Ecuadorin oikeuslaitoksen korruptiosta.

Chevron peri kanteen ostettuaan öljy-yhtiö Texacon vuonna 2001. Ympäristöjärjestöjen mukaan Texacon öljynporaus Pohjois-Ecuadorin sademetsäalueella 1970- ja 1980-luvuilla on saastuttanut vesistöt ja maaperän ja aiheuttanut sairauksia paikallisilla asukkailla. Alkuperäinen kanne jätettiin jo vuonna 1993.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia