Eduskunta hyväksyi ilmastolain | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Eduskunta hyväksyi ilmastolain

Järjestöt iloitsevat lain läpimenosta, vaikka kaikki tavoitteet eivät täyttyneetkään.

Eduskunta äänesti tänään äänin 150–33 ilmastolain läpimenosta. Lakia vastustivat ainoastaan perussuomalaiset sekä Muutos 2011 -puolue.

Laki asettaa Suomelle sitovan tavoitteen vähentää ilmastopäästöjä vähintään 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä vuoden 1990 tasosta. Hallituksen ja eduskunnan on määrä päättää vaalikausittain konkreettisista toimista päästöjen vähentämiseksi ja seurata niitä vuosittain.

Ilmastolakia ajanut järjestöjen Polttava kysymys -kampanja iloitsee lain läpimenosta. Lain uskotaan lisäävän eduskunnan painoarvoa ilmastopolitiikan päätöksenteossa ja parantavan ilmastopolitiikan avoimuutta.

"Ilmastopolitiikkaa on pitkään tehty suljettujen ovien takana eikä päätöksistä ole voinut käydä aitoa keskustelua. Ilmastolain myötä kansalaiset otetaan paremmin mukaan päätöksentekoon. Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii niin isoja muutoksia yhteiskunnassamme, että tällainen avoimuuden ja demokratian vahvistaminen on todella tärkeää", kommentoi kampanjan koordinaattori Hanna Hakko.

Järjestöjen kaikki tavoitteet eivät toteutuneet laissa. Nykyisin päästövähennystarpeeksi arvioidaan 95 prosenttia 80 prosentin sijaan. Lakiin ei myöskään sisällytetty välitavoitteita.

Lain on tarkoitus tulla voimaan tulevan vaalikauden alussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia