Egyptin hallitus haluaa avioliittojen ikärajan 14 vuoteen

10.05.2012

 

(Kuva: Ed Yourdon / cc 2.0)(Kuva: Ed Yourdon / cc 2.0)Egyptin hallituksen islamilaiset edustajat valmistelevat varhais-avioliittoa koskevaa lakiesitystä, joka alentaisi avioliiton ikärajan 18 vuodesta 14 vuoden ikään.

Useat kansanedustajat ovat perustelleet päätöstään sharia-lailla. Paikalliset lastenjärjestöt ja naisten oikeuksien puolestapuhujat ovat tyrmistyneitä lakiehdotuksesta ja vaativat sen välitöntä hylkäämistä.

Egyptin edellinen hallitus nosti ikärajan 18 vuoteen vasta neljä vuotta sitten.

Erityisesti naisjärjestöt, kuten egyptiläinen NWC, ovat leimanneet uudistuksen osaksi vastavalitun, enemmistöltään islamilaisen parlamentin laajempaa hyökkäystä naisten oikeuksia kohtaan. Järjestön mukaan kansanedustajien aikomuksena on kumota myös muita vaivalla saavutettuja saavutettuja uudistuksia, jotka paransivat naisten asemaa esimerkiksi perhe- ja avioerolainsäädännössä.

Egyptin Plan-lastensäätiön Ayman Zadek toteaa, että lakiuudistus on huomattava taka-askel tyttöjen ihmisoikeuksien etenemiselle.

Egyptissä edelleen yleiset varhaisavioliittoperinteet ovat haitanneet nuorten tyttöjen fyysistä ja psyykkistä terveyttä, sekä nousseet heidän osallistumismahdollisuuksien tielle niin koulutuksessa kuin työelämässä, Zadek sanoo.

Planin mukaan alaikäisten tyttöjen naittaminen on maailmanlaajuinen ongelma, joka koskee 100 miljoonaa alle 18-vuotiaan tyttö ensi vuosikymmenen aikana.

Lue lisää: