Egyptin radikaalit haluavat laillistaa lapsimorsiamet | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Egyptin radikaalit haluavat laillistaa lapsimorsiamet

Aktivistit pelkäävät, ettei uuteen perustuslakiin saada ihmiskaupan kieltävää pykälää, kirjoittaa Cam McGrath.

Egyptiläistyttöjä rannalla

Kuva: Sebastià Giralt / CC BY 2.0.

Egyptin uutta perustuslakia luonnostelevassa komiteassa on joukko islamisteja, jotka haluavat säilyttää lapsiavioliitot sekä aviomiehen oikeuden perheväkivaltaan.

Šeikki Mohammad Saad El-Azhari sanoi Al-Nas-kanavan haastattelussa pelkäävänsä, että ihmiskaupan kieltävä lakiehdotus estäisi lapsiavioliitot. Hän selitti, että Egyptin maaseudulla tytöt on tapana naittaa heti, kun he tulevat murrosikään.

Hän kritisoi myös lakiehdotuksia, jotka suojelisivat naisia väkivallalta. Šeikki varoitti, että jos ne hyväksyttäisiin, aviomiestä voitaisiin syyttää lapsimorsiamensa lyömisestä tai pakottamisesta seksiin.

Vanhoillinen komitea

Salafistit uskovat Koraanin ja hadithin eli profeetta Mohammadista kertovan perimätiedon kirjaimelliseen tulkintaan. Heidän mukaansa lapsiavioliitot oikeutetaan hadithissa, jossa kerrotaan profeetta Mohammadin avioituneen kolmannen vaimonsa kanssa, kun tämä oli kuusivuotias ja panneen liiton täytäntöön vaimon saatua ensimmäiset kuukautisensa yhdeksänvuotiaana.

Salafistien käännytystyötä edustava šeikki Jasser Borhami perusteli tv-haastattelussa, että Egyptin avioliittolait ovat ristiriidassa islamilaisen šaria-lain kanssa, koska tytön tulisi mennä naimisiin heti, kun hän saavuttaa murrosiän tai jo aiemmin "jos hän pystyy".

Salafistit muodostavat pienen, äänekkään vähemmistön Egyptissä, mutta juuri valittu islamistinen parlamentti ja presidentti ovat laajentaneet heidän poliittista vaikutusvaltaansa.

El-Azhari ja Borhami ovat jäseniä komiteassa, jonka tehtävänä on luonnostella Egyptin uusi perustuslaki. Islamistien täyttämässä paneelissa on muitakin jäseniä, joiden tiedetään jakavan heidän näkemyksensä.

"Taistelimme vuosia nostaaksemme tyttöjen avioitumisikää 16 vuodesta 18:aan. Ja nyt islamistit haluavat alentaa sen", sanoo naistenoikeusaktivisti Azza Kamel. "On salafisteja, jotka vaativat, että alaikärajan pitäisi olla yhdeksän vuotta."

Kesämorsiamia rikkaille arabeille

Ihmisoikeusaktivistit ovat ehkä jo hävinneet taistelun. Kun perustuslain ensimmäinen versio tuli julki viime kuussa, aktivistit huomasivat, että naiskaupan kielto oli jätetty pois. Komitean salafistijäsenten mukaan kohta on jätetty pois siksi, ettei Egyptissä esiinny ihmiskauppaa ja maininta tahraa maan imagoa.

Kansainväliset toimijat ovat jyrkästi eri mieltä. Yhdysvaltain ulkoministeriön raportissa vuodelta 2010 todetaan, että ihmiskauppaa esiintyy Egyptissä monella tasolla. Maa on sekä välietappi että kohde afrikkalaisille ja aasialaisille pakkotyöhön tai prostituoiduiksi joutuville naisille ja lapsille.

Egypti on lisäksi lähtömaa naiskaupalle. Paikallisen kansalaisjärjestön Memphisin kehityssäätiön mukaan lapsiavioliitto on laajalle levinnyt ilmiö varsinkin Egyptin maaseudulla, jossa vanhemmat myyvät tyttärensä jo varhain välttyäkseen köyhyydeltä. Vuonna 2008 tehty tutkimus osoitti, että lähes neljänneksessä kaikista avioliitoista vaimo oli alle 16-vuotias.

Ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa edistävän EACPE-kansalaisjärjestön johtaja Afaf Marei kertoo, että monet alaikäiset tytöt myydään varakkaille Persianlahden arabeille, jotka tulevat Egyptiin etsimään "kesämorsiamia". Avioliitto kestää muutamasta tunnista muutamaan kuukauteen sen mukaan, millaiset myötäjäiset vanhemmille on maksettu.

"Nämä avioliitot ovat naiskaupan muoto, joka piilotetaan islamin taakse", sanoo Marei.

Suurin islamistinen puolue Muslimiveljeskunta on pitänyt matalaa profiilia lapsiavioliittokeskustelussa. Puolue on keskeisessä asemassa lain laatimisessa, koska sillä on kyky saada kansa puolelleen. Jos perustuslaki pääsee kansanäänestykseen asti ilman ihmiskaupan kieltävää pykälää, on todennäköistä, että se hyväksytään, uskovat liberaalit aktivistit.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia