Egyptin suhteet ulkomaihin viilenneet | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Egyptin suhteet ulkomaihin viilenneet

Suomen kehitysyhteistyöhön ei ole odotettavissa jäädytyksiä, sillä tuki ei kohdistu Egyptin hallitukselle, ulkoministeriöstä sanotaan.

Useat valtiot ovat reagoineet Egyptin yli 800 henkeä vaatineisiin väkivaltaisuuksiin rajoittamalla yhteistyötä vallan kaapanneen sotilashallinnon kanssa. Aseviennin rajoituspäätöksiä on jo tehty, mutta laajemmat taloudellisen tai kehitysyhteistyön keskeytykset ovat vielä pääosin harkinnassa.

Tanska on tähän mennessä ainoana Pohjoismaana ilmoittanut kehitysyhteistyöhankkeiden väliaikaisesta jäädyttämisestä. Tanskan kehitysyhteistyöministeri Christian Friis Bach kertoi viime viikonlopun tiedotteessaan kahden kahdenvälisen hankkeen keskeytyksestä.

Kehitysyhteistyöministeri Heidi Hautalan mukaan Suomi seuraa tiiviisti Egyptin tilannetta, mutta yhteistyötä jatketaan, koska Suomella ei ole suoraa kahdenvälistä yhteistyötä Egyptin hallituksen kanssa.

"Meidän yhteistyömme Egyptissä ja Pohjois-Afrikassa tähtää nimenomaan naisten ja kansalaisyhteiskunnan tukemiseen. Tässä turvallisuustilanteessa naisten asema on entistäkin riskialttiimpi ja siksi tuen jatkaminen on tärkeää", Hautala linjaa.

Myöskään Suomen monenkeskinen tuki ei kohdennu Egyptin hallitukselle, vaan muun muassa siirtolaisjärjestö IOM:lle ja UN Womenille, kertoo ministeri Hautalan erityisavustaja Milma Kettunen maailma.netille.

"Näissä hankkeissa saattaa olla mukana esimerkiksi työmarkkinajärjestöjä, mutta ei ministeriöitä", Kettunen sanoo.

Asevientilupia peruttu

Egyptin tilanne on EU:n ulkoministerien tämänpäiväisen kokouksen asialistalla, mutta kokoukseen osallistuva ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja ei usko, että kokouksessa päätettäisiin talouspakotteista.

Yhdysvalloissa, joka on Egyptin tärkein taloudellinen ja sotilaallinen tukija, on sen sijaan vaadittu äänekkäästi yhteistyön katkaisemista. Maa on harkinnut jäädyttävänsä ainakin osan tuestaan ja presidentti Obama on ilmoittanut peruvansa ensi kuuksi kaavaillut yhteiset sotaharjoitukset Egyptin kanssa levottomuuksien takia.

Oma-aloitteisesti asevientiin on tähän mennessä puuttunut Iso-Britannia, joka ilmoitti viime viikolla keskeyttävänsä viiden Egyptiin myönnetyn asevientiluvan toimitukset sekä yhteiset hankkeet maan turvallisuusviranomaisten kanssa. Vientilupien peruutukset koskettavat muun muassa konekiväärien osia, viestintälaitteistoja ja panssaroitujen jalkaväen ajoneuvojen osia.

Myös monet kansalaisjärjestöt ovat vaatineet kaiken aseviennin välitöntä lopettamista Egyptiin. Esimerkiksi Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson vaatii, ettei aseita "saa viedä Egyptiin ennen kuin viranomaiset pystyvät osoittamaan, että turvallisuusjoukot eivät käytä niitä vastoin lakeja".

Suomi jäädyttänyt aseviennin jo aikaa sitten

Rauhantutkimusverkosto SaferGlobe Finlandin toiminnanjohtaja Jarmo Pykälän mukaan Suomi on vienyt vuoden 1998 jälkeen vienyt aseita Egyptiin vajaan 11 miljoonan euron arvosta.

Suurimmalta osin Suomesta on viety raskaita aseita, muun muassa Patria Oy:n tykkejä. Viime aikoina Suomi ei ole vienyt aseita Egyptiin, sillä "ulkoasiainministeriö jäädytti arabikevään johdosta vientiluvat".

"Vuosina 2010 ja 2011 myönnettiin kaikkiaan 18 kaksoiskäyttötuotteiden vientilupaa Egyptiin. Niissä kyse oli tietoliikenteen valvontalaitteistojen viennistä", Pykälä toteaa. Vihtavuori Oy:lle on vuonna 2010 myönnetty lupa ruutituotantolinjan vientiin, mutta Pykälän mukaan viennin toteutumisesta ei ole varmuutta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia