El Salvadorin verinen jengisota talttuu

06.05.2012
Edgardo Ayala

Mara Salvatrucha -jengin entisten ja nykyisten jäsenten kuvia World Press Photo 06 -näyttelyssä. (Kuva: Andy Sternberg / cc 2.0)Mara Salvatrucha -jengin entisten ja nykyisten jäsenten kuvia World Press Photo 06 -näyttelyssä. (Kuva: Andy Sternberg / cc 2.0)El Salvadorin tärkeimpien rikollisjengien tulitauko on alentanut maailman hurjimpiin kuuluvia murhalukuja. Vielä ei ole selvää, miten rauhan kestävyys turvataan.

Mara Salvatrucha (MS-13) ja Barrio 18 ovat El Salvadorin suurimmat rikollisjengit. Niihin kuuluu arviolta 40 000 nuorta.

Jengien vankilassa olevat johtajat sopivat tulitauosta 9. marraskuuta katolisen kirkon ja kansalaisjärjestöjen välityksellä. Jengit lupaavat jättää toisensa sekä poliisit, sotilaat ja turvahenkilöstön rauhaan.

Sen jälkeen murhia on tehty keskimäärin 5-6 päivässä, kun aiempi luku oli 14. Viime vuonna maassa murhattiin 4 374 ihmistä, mikä hipoo maailman huippua suhteutettuna 6,2 miljoonan väkilukuun.

Loppuuko kiristys?

Presidentti Mauricio Funes saattoi hiljan ilmoittaa, että 14. huhtikuuta oli hänen maassaan ensimmäinen murhaton päivä vuosikymmeniin.

"Sopimus antaa toivoa, mutta siihen sisältyy riskejä ja epävarmuuksia", vasemmistolainen kommentaattori ja entinen sissipäällikkö Dagoberto Gutiérrez arvioi.

Epäselvää on muun muassa se, miten pitkään jengiläiset tottelevat vangittujen pomojensa määräyksiä.

Toisaalta jengit eivät ole luvanneet lopettaa muuta rikollista toimintaansa, kuten laajamittaista suojelurahan kiristystä.

Salvadorilaiset bussiyhtiöt laskivat maksaneensa vuonna 2009 yhteensä liki 14 miljoonaa euroa suojelurahaa jengeille. Erilaisten jakeluautojen kuljettajilta kynitään 4 – 6 euroa päivässä.

Perustettiin USA:ssa

Salvadorilaiset ja muut keskiamerikkalaiset siirtolaiset perustivat mara-nimellä tunnetut jengit 1970- ja 1980-luvulla Yhdysvalloissa. Toiminta jatkui, kun jäseniä karkotettiin kotimaihinsa, joissa mukaan liittyi lisää näköalatonta nuorisoa.

"Liityin jengiin 1978 Los Angelesissa. Olin sekä siellä että kotimaassa syrjäytynyt ja vailla työ- tai muita mahdollisuuksia", Luis Romero kertoo. Hän johtaa nyt Homies Unidos -järjestöä, joka sopeuttaa entisiä jengiläisiä yhteiskuntaan.

Romero pitää jengien tulitaukoa tähän asti myönteisimpänä mahdollisuutena hillitä väkivaltaa. "Jotain tällaista on odotettu vuosia. Se on toivon pilkahdus."

Keski-Amerikan yliopiston yleisen mielipiteen tutkimusosaston johtaja Jeanette Aguilar korostaa yhteiskunnan jatkotoimien merkitystä.

Presidentti Funes on kehottanut kaikkia tahoja auttamaan rikollisten paluuta yhteiskuntaan. Jengitatuoinnit ovat aiemmin estäneet työnsaannin.

Gutiérrez pelkää, että vaikea taloustilanne rajoittaa tarvittavia toimia. Valtio on toistaiseksi luvannut 15 miljoonaa euroa ammatillisten kurssikeskusten perustamiseen.

El Salvadorin faktat

  • Valtio Keski-Amerikassa
  • Asukkaita 6,2 miljoonaa
  • Kansallisen köyhyysrajan alla 37,8 %
  • Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 84,1 %
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 105/187

(Lähde: YK)